A hét orvosi témája: Holisztikus egészség

Molnár Sarolta Illusztráció: Pixabay
2024.06.10. 11:27

A legtöbben, ha meghallják a holisztikus kifejezést, a spirituális vagy az alternatív gyógyászat jut eszükbe. Pedig ez igazából egy szemléletmód, ami a görög eredetű holo szóból ered. Jelentése teljes, egész.

Mit jelent a holisztika az egészség megőrzésében, fejlesztésében?

A holisztikus egészség azt jelenti, hogy nem elég részleteiben a prevenció egy-egy szegmensét néznünk, vagy lokálisan testünk egy-egy „problémás” területét. A sikerhez sokkal átfogóbb képet kell alkotnunk. De mit is takar ez pontosan? Nézzünk egy egyszerű példát. Ha fogyni szeretnénk, első lépésként az étkezésünkön változtatunk, ami valóban rendkívül fontos, de sokszor tapasztalhatjuk, hogy nem elegendő. Ha megfelelő mozgásmennyiséggel kombináljuk a megreformált étrendünket, akkor növelhetjük az esélyeinket. Hiszen a mozgással többletkalóriát égetünk el. Ha a mozgásforma megválasztásánál arra is figyelünk, hogy izomzatot is építsünk, akkor még hatékonyabbá tesszük a gépezetet. Hiszen az izom maga nyugalmi állapotában is falja az energiát, így segítve kalóriamérlegünk pozitív alakulását.

Hogyan függhet össze az alvásunk a súlyunkkal?

Hiába a szorgos, izzasztó, kemény edzés, ha nem párosul elég pihenéssel, a szervezetnek nincs ideje építkezni. A szervezet éjszaka is dolgozik, szorgosan regenerálódik, míg mi pihenünk. Végeztek egy kutatást azonos diétás étrendet követő embereken. Megvizsgálták a résztvevők alvási szokásait és a diétával elért eredményeiket. A kísérlet végén azt tapasztalták, hogy bár a testsúlycsökkenés mértéke nem mutatott szignifikáns különbséget, a többet és jobban alvó csoport főként zsírból, a kevesebbet vagy silányabb minőségben alvók főként izomból veszítettek tömeget. Egyre több tudományos vizsgálat irányul az alváshiány és a vércukorszint összefüggéseire is. Mint tudjuk, a vércukorszintünk is kihat az étvágyunkra, és ha nem megfelelő, hosszú távon az egészségünkre is.

A stressz hatása

Az egyik fontos tényező, ami befolyásolhatja a pihenésünk minőségét, a stressz. A folyamatos stressz hatására vegetatív idegrendszerünkben szinte folyamatosan szimpatikus tónus uralkodik. Ami sok más egészségügyi kockázat mellett a pihenésünket is negatívan befolyásolja. A stresszkezelés egyik hatékony módszere a légzés. Egyszerű légzőgyakorlatokkal befolyásolni tudjuk  vegetatív idegrendszerünk tónusát és csökkenthetjük stressz-szintünket. Lefekvés előtt figyeljük meg, ahogyan a levegő ki- és beáramlik a testünkben. Próbáljuk az orrunkon keresztül lélegezni. Majd kezdjük el számolásra áramoltatni a levegőt. 4 számolásra be, 6 számolásra ki. Az elnyújtott kilégzés a paraszimpatikus tónust erősíti és nyugtat. Serkenti még az emésztést is.

A pihentető alvásért és az aktív nappalokért felelős a cirkadiánritmusunk is. Valamint a napközbeni és éjszakai légzésünk is számtalan módon befolyásolja testünk, szervezetünk működését. Végül, de nem utolsósorban, nem elhanyagolható lelki, szellemi jóllétünk sem. A különböző szorongások, frusztrációk, tudattalan gátak bizony szintén céljaink elérésében is utunkat állhatják.

Kapcsolódó témák: #egészség | #Győr | #vény nélkül |