A gyűlölet áldozatainak emlékére

Venesz Klaudia Fotó: MekliZ Fotóstúdió
2024.07.06. 16:54

A zsidók deportálásának nyolcvanadik évfordulója alkalmából, a Zsidók Győri Gyökerei Világtalálkozója programsorozat keretében emléktáblát avattak az egykori barakkok helyén, a mai Lukács Sándor Technikumnál.

Tíz országból érkeztek arra a világtalálkozóra, amelyet a Zsidók Győri Gyökerei Közhasznú Alapítvány szervezett.

„A Lukács Sándor Technikum helyén álltak az egykori hírhedt Budai úti barakkok, ahonnan a zsúfolt Győr-szigeti gettóban töltött hetek után 1944. június 11-én és 14-én a magyar hatóságok és a MÁV képviselői német felügyelet mellett több mint 5 000 győri és környékbeli zsidó magyar állampolgárt marhavagonokba préseltek és végzetes útjukra indították az auschwitz-i haláltábor felé” – írja a Jewishgyor oldal.

Ennek az irtózatos eseménynek állít emléket az a tábla, melyet a Lukács-iskola falára függesztettek szombaton. Az avatóünnepségen köszöntőt mondott Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron vármegyei közgyűlés elnöke, Szentpéteri Marianna, a Lukács Sándor Technikm igazgatója, George Quittner, győri származású, másodgenerációs túlélő, valamint Jakabovits Dezső, győri, másodgenerációs túlélő.

Galéria: MekliZ Fotóstúdió

A programfolyam a csütörtöki polgármesteri fogadással indult, majd a talákozóra érkezők konferencián, városnéző sétán és a kapcsolódásukat segítő programokon vettek részt.

Korábban írtuk: