Hirdetés
Buza Gábor díja

A győri srác, aki mindent tud a magyar filmekről

Fotó: due.hu
Földvári Gabriella
2021.03.02. 19:27

Óriási fölénnyel, 19 ezer diák közül nyerte meg a Nagy Magyar Filmteszt Diákoknak 2021-et Buza Gábor, a Kazinczy Ferenc Gimnázium tanulója, a Győri Nemzeti Színház stúdiósa. A vetélkedőt negyedik alkalommal rendezte meg a DUE Médiahálózat a Nemzeti Filmintézet támogatásával, azzal a céllal, hogy népszerűsítse a klasszikus és az új magyar filmeket, tévésorozatokat és hogy megismertesse a filmes szakmát a fiatalokkal.

Hirdetés

Miért jelentkeztél a versenyre?

Már két éve is jelentkeztem, akkor csak a középdöntőig jutottam el. Úgy gondoltam, újra megmérettetem magam. A döntőbe az jut be, akinek nagy az alapműveltsége a magyar filmekről, a színészekről és a filmes szakmáról.

Honnan ered a filmek iránti rajongásod?

Kisgyerekként is sokat moziztam, a Star Wars, és a Gyűrűk ura filmeken nőttem fel. Egy sztorihoz köthető a magyar filmek szeretete. Amikor öt évvel ezelőtt, egyszer együtt tévéztem a keresztszüleimmel, ráakadtunk egy műsorra, ahol Puzsér Róberték a tíz legjobb filmre hívták fel a nézők figyelmét. Na, azokat én megnéztem, majd rátaláltam a műsor rádióváltozatára is, ahol másfajta filmes listákat ajánlottak, azokat is megnéztem, és azóta is folyamatosan filmezek.

Milyen műfajú magyar filmeket szeretsz?

A drámákat, és a történelmi filmeket kedvelem. Kedvencem Az ötödik pecsét, A tanú, a Pacsirta, az Eldorádó, a Mephisto, és a Hideg napok.

Ki a kedvenc hazai filmrendeződ?

Fábri Zoltán. Szerintem még száz év múlva is ő lesz a legnagyobb magyar filmrendező.

A filmes élményeid alapján, kik számodra a „nagy” színészek?

Nagyon sokan vannak, de Márkus László, Sinkovits Imre, Őze Lajos a „legnagyobbak”.

Fotó: due.hu

Hogy állsz a mai magyar filmekhez?

Szoktam őket nézni, de van némi lemaradásom, törekszem arra, hogy mindegyiket lássam.

Milyen feladatok voltak a versenyen?

Mindenféle feladatok voltak, különböző témakörökben, és nemcsak a helyes válaszok számítottak, hanem a gyorsaság is. Végül azzal nyertem, hogy a műsorvezető szinte még fel sem tette a kérdést: Mi volt Koltai Lajos első rendezése?, amikor én már rávágtam: a Sorstalanság.

Mit jelent számodra ez a győzelem?

A magyar filmek iránti rajongásommal, eddig nem tudtam mit kezdeni, mert nem érdekelt senkit. Megosztottam az élményeimet a barátaimmal, ajánlottam a filmeket az iskola filmklubban, de sajnos ettől többet nem értem el. Remélem, a tervezett színészi pályám során számítani fog ez a verseny. Úgy gondolom, ez a tudásom egy alapműveltség, egy filmes alapműveltség, ami mögött sok munka van. Nem olyan munka, amit rám erőltettek, hanem olyan, amit önszántamból és élvezettel csinálok.

Hogyan tovább? Milyen terveid vannak?

A Győri Nemzeti Színházban több színdarabban is szerepeltem már, például A Pál utcai fiúkban, jelenleg pedig a Tom Sawyer kalandjai előadásban Joe Harpert alakítom. Ezen az úton szeretnék tovább menni, színész szeretnék lenni, de a rendezés is érdekel.

Fotó:due.hu

Színházban, vagy filmben gondolkozol?

Színészként inkább színpadon szerepelnék, de biztos, hogy filmes munkákat is elvállalnék, rendezőként elsősorban a színház vonz.

Színészként mi lenne a szerepálmod?

A III. Richárdot nagyon szívesen eljátszanám, de ebből a Shakespeare darabból bármelyik szerepet. Azonban azt mondják, nem szabad, hogy egy színésznek legyen álomszerepe, mert amint hozzájut a lehetőséghez elrontja, és bukás lesz a vége.

Mit rendeznél meg szívesen?

Az ötödik pecsétet, vagy A tanút szívesen színpadra vinnem. Sokat gondolkozom azon, hogyan lehetne ezeknek a filmeknek a szellemiségét, a mondanivalóját úgy átültetni színpadra, hogy ne a látványon legyen a hangsúly.

Mivel jár, hogy te lettél a Nagy Magyar Filmteszt idei győztese?

Egy görögországi utazást nyertem, de a részleteket még nem tudom.

Kapcsolódó témák: #elismerés | #Győr | #Kultúra |
Hirdetés