A fiatalok biztonságáért ellenőrizték a Belvárost

Fotó: Vig Norbert
Havassy Anna Katalin
2022.06.19. 10:35

A vakáció a szabadság érzését hozza el a fiatalok számára. A jó időben csábítanak a szórakozási lehetőségek, ám nem mindegy, hol és mit tesznek a tizennyolc éven alattiak. Leginkább önmaguk miatt jó, ha óvatosak. Ebben segítettek most hétvégén az egyenruhások, akik a belvárosban ellenőriztek.

A szabadságot akkor lehet igazán megélni, ha közben tisztában vagyunk önmagunkkal és a körülöttünk zajló eseményekkel. Ezekhez pedig elengedhetetlen a tiszta tudat, korosztálytól függetlenül. Nem mindegy tehát, mit és mennyit iszunk, na, meg az sem, hogy hol. Nem árt tudni, hogy Győr közigazgatási területén a közterületi alkoholfogyasztás tilos. Ez alól a rendezvények és a vendéglátó egységek teraszai kivételt képeznek. Viszont a parkokban, a rakpartokon, az utcákon senki nem italozhat. A tizennyolcadik életévüket be nem töltőket pedig sehol sem szolgálhatják ki sem dohánytermékkel, sem pedig alkohollal. Hogy ezeket a szabályokat mindenki betartsa, szükséges a többszöri ellenőrzés.

Nem volt ez másként június 18-án szombaton sem, amikor a Győri Rendőrkapitányság munkatársai, a Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztályának munkatársa, a győri Család- és Gyermekjóléti Központ szakemberei, a Városrendészet és az Arrabona Polgárőr Egyesület szolgálatban lévő emberei fokozott ellenőrzést tartottak a Belvárosban, illetve a környék több szórakozóhelyén is.

„A Győri Rendőrkapitányság ezzel a fokozott ellenőrzéssel a tizennyolcadik életévüket még be nem töltő fiatalokra fókuszál.” – kezdte Péczi Krisztina rendőr főhadnagy, megbízott sajtóreferens. „Számos bejelentés érkezik a rendőrségre arról, hogy sok fiatalkorút szolgálnak ki alkohollal, illetve, hogy gyakori a fiatalok közterületi italozása is. A kollégáim minden esetben a biztonságos szórakozásra hívják fel a figyelmet. Éppen ezért, ha egy ellenőrzés során közterületi alkoholfogyasztáson érnek személyeket, vagy szórakozóhelyen fiatalkorúakat találnak, akkor igazoltatják őket és ha szükséges, a további lépéseket is megteszik. Az ellenőrzés természetesen kiterjed a vendéglátó helységek személyzetére is. Ha kiderül, hogy fiatalkorúaknak szeszes italt adtak el, akkor a hatóságok őket is felelőségre vonják. ” – zárta a főhadnagy.

Az ellenőrzést megelőző eligazításon részt vett Takács Krisztián belvárosi önkormányzati képviselő is, aki a Győr+ Médiának elmondta:

Örömmel látjuk, hogy felpezsdült az élet a Belvárosban, ám természetesen ez mindig magában hordoz közbiztonsági problémákat is. Sok megkeresést kapok, meg persze tapasztalom is a szabálytalanságokat. Örülök, hogy most hétvégén is lesz egy ilyen átfogó ellenőrzés annak érdekében, hogy a megfelelő mederben lehessen tartani a belvárosi kikapcsolódás színvonalát.”

S valóban, a város szívébe érve szemmel látható volt a felszabadultság, amelyben keveredett a kánikula beköszönte és a vakáció kitörésének érzése is. Számos szabadtéri rendezvény is színesítette a kínálatot, így többen azokat választották kikapcsolódási lehetőségként. A szórakozóhelyek teljes teltházzal üzemeltek, így érhető, hogy a vendégek nem fogadták éppen örömmel az ellenőrzést. Viszont mindenki tudomásul vette, így mind a hat érintett helyen gyorsan és gond nélkül zajlottak az események. A működéshez szükséges papírok többnyire rendben voltak, ahol kellett, hiánypótlásra szólították fel a tulajdonosokat, illetve a rajtakapott 15-16 évesekkel is megértették: jobb ilyenkor otthon, józanul tölteni az időt. Fogadkozásból nem volt hiány, s tényleg úgy tűnt: megszeppentek a rendőri jelenléttől. Abban már csak reménykedhetek, hogy a Család- és Gyermekjóléti Központ sem értesíti a szüleiket…  

„Jó ennyi egyenruhást látni a városban, jöhetnének többször is!” – mondta Tamás a Baross utcai forgatagban, aki a vezetéknevét nem árulta el, annyit azonban megosztott velünk: itt él, s néha bizony teher a hangoskodás. „Tudom, hogy a Belváros a bulizásról szól. Nem is azzal van a baj. Csak nem értem, miért kell ordítozni és szemetelni. Mindenkinek jobb lenne, ha kicsit fékeznék magukat a fiatalok. Ezek az ellenőrzések erre is jók lehetnek, nekem mindegy, hogy rendőr, városrendész, polgárőr jön, csak legyenek sokan!” zárta Tamás.

A közterületi alkoholfogyasztás most nem volt kirívó mértékben tettem érhető, a nyomait viszont néhány emberen, illetve a hátrahagyott szemétkupacokon is látni lehetett. A tapasztalat szerint a rakpartok a leginkább érintett területek. A következő fokozott ellenőrzés helyszínei között biztos, hogy azok is szerepelnek, hiszen hosszú még a nyár…

Galéria: Vig Norbert

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid, Havassy Anna Katalin