II. világháború

A doni áttörés áldozataira emlékezünk

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2021.01.12. 16:18

Hetvennyolc éve, 1943. január 12-én kezdődött meg a doni áttörés, amely a magyar történelem egyik legnagyobb tragédiáját, több mint százezer katona halálát jelentette…

Donnál több mint 200 ezer magyar ember harcolt, és nagyrészük életét vesztette, súlyos sérülést szenvedett, vagy hadifogságba került. Talán nincs is olyan magyar család, akinek valamilyen szintű rokoni kapcsolata ne lenne a Don-kanyart megjárt magyar katonák egyikével. – mondta emlékező beszédében dr. Dézsi Csaba András a Radó-szigeti Hősi Emlékműnél, aki dr. Pergel Elza alpolgármesterrel tisztelgett a hősök emléke előtt. A polgármester felidézte, a második magyar hadseregnek nem csak a hatalmas túlerővel, de a mínusz 30-35 fokos hideggel is küzdeniük kellett méghozzá hiányos, korszerűtlen felszerelés birtokában.

Ma azért állunk itt, hogy lerójuk kegyeletünket, kifejezzük tiszteletünket és ne engedjük feledésbe merülni azokat, akik a metsző hidegben, hazájuktól és családjuktól távol vesztették életüket.”

– hangsúlyozta a polgármester, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy várossá válásunk 750-ik évfordulóját ünnepelve nem csak a város történelmének nagy pillanatait kell büszkén felidéznünk, de ezekre a máig fájó eseményekre is gondolnunk kell.

Az emlékműnél vitéz Fehérné Markó Kamilla székkapitány a Szent László Határőr Hagyományőrző Egyesület és a Történelmi Vitézi Rend Területi Székkapitánysága szűk körű megemlékezéseként édesapja alakját idézte fel, aki szintén megjárta a frontot. A hősök előtt vitéz Fehér Imre törzskapitány verssel tisztelgett, majd elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Televíziós szerkesztő: Pulai Sarolta

Kapcsolódó témák: #megemlékezés | #történelem | #világháború |