Hirdetés

A csimpánz nem válogathatta meg a rokonait

Xantus János Állatkert
2020.05.23. 09:15

Ahogy arról a Győr+ Média is többször hírt adott, a Xantus János Állatkert a kényszerű bezárás után újból megnyithatott. Az intézmény munkatársait örömmel töltötte el, hogy nagy az érdeklődés a látogatók részéről, akiknek már nagyon hiányzott az állatkerti séta.

Hirdetés

A győri állatkert lakói közül talán a csimpánzok örülnek legjobban az újranyitásnak. Bár az új csimpánzház megnyitására még várni kell (a vírus elleni védekezés miatt még nem nyitottak meg az intézmény zárt állatházai), az állatkert népszerű emberszabású-családja már elfoglalhatta megújult és kibővített, a 21. század követelményeinek maradéktalanul eleget tevő külső kifutóját. A csimpánzkifutó különlegessége, hogy részben üvegfallal, részben pedig vizesárokkal határolt, így zavaró rácsok nélkül, néhol közvetlen közelről gyönyörködhetünk Magyarország legnagyobb, hétfős csimpánzcsapatában.

A csimpánz az ember legközelebbi rokona, génállománya 98,8 százalékban megegyezik a miénkkel. Nem hiába, hogy a legintelligensebb főemlősként tartják számon, ráadásul ő az egyetlen állat, amely felismeri arcképét a tükörben. A győri csimpánzbemutató információs táblái az előbb említett hasonlóságon keresztül mutatják be a csimpánzok életét és a rájuk irányuló veszélyeket, melyek nagy részét legközelebbi rokonuk, az ember okozza számukra. Az elmúlt évtizedekben a vadon élő csimpánzok egyedszáma igencsak megfogyatkozott: egyes vidékeken vadásszák őket húsukért, az emberi betegségek is veszélyt jelenthetnek rájuk, ráadásul folyamatosan veszítik el élőhelyeiket, ami miatt egyre több konfliktus alakul ki az emberek és a csimpánzok között. A vadon élő csimpánzok egyedszáma folyamatosan csökken, az IUCN Vörös Listáján a faj besorolása veszélyeztetett.

Hirdetés

Éppen emiatt az európai állatkertek összehangoltan, az Európai Fajmegmentő Tenyészprogram (EEP) keretein belül tartják és tenyésztik a fajt. Az állatkerti csimpánzok a vadon nagykövetei, bízunk abban, hogy aki ellátogat hozzánk, és megtekinti vadonatúj csimpánzkifutónkat, megismerkedik a vadon élő emberszabásúakat veszélyeztető tényezőkkel, más szemmel fog tekinteni legközelebbi rokonainkra! Gipsy, Malipo, Bianka, Lara, Pola, Blanka és Zahira mindenkit vár a győri állatkertben!

Kapcsolódó témák: #napi érdekes | #Xantus János Állatkert |
likeold
a fb oldalunkat