Hirdetés
Újra nyitva

Élet az állatkertben

Fotó: Bobory Balázs
Bobory Balázs
2020.05.08. 17:47

Hosszú kényszerszünet után pénteken megnyitotta kapuit a közönség előtt a győri Xantus János Állatkert. Az első nap látogatottságának a remek időjárás is sokat segített, a családok a lehető legbiztonságosabb körülmények között találkozhattak a létesítmény lakóival.

Hirdetés

Csodálatos, kora nyári szikrázó napsütés és hőmérséklet.

Sokan féltek attól, hogy amikor beköszönt az igazi meleg, a járványhelyzet miatt otthon kell kuksolni a lakásban, jobb esetben zárt kapuk mögött, a kertben. De a betegség terjedésének üteme lehetővé tette, hogy a kormány enyhítsen a kijárási korlátozáson, kinyithattak a vendéglátóegységek teraszai, üzemelnek majd a szabadstrandok is, de immár állatkertbe is lehet menni. Igen, a győribe is.

Hirdetés

Pénteken délelőtt rég nem látott mértékben foglalják el gépjárművek a főbejárat előtti parkolóhelyeket, sőt, a bejutáshoz egy kicsit várakozni is kell. Egyáltalán nem többet, mint máskor, viszont sokkal biztonságosabban: az állatkert üzemeltetői másfél méterenként jelzik, mi az a minimális távolság, amelyet egymástól tartani kell.

Az előttünk álló apuka a pénztártól való távozás előtt gondosan a saját és gyerekei kezébe is nyom egy jókora adagot a bejáratnál kihelyezett fertőtlenítőből, térképet pedig ezúttal csak az kap, aki kér.

A létesítményen belül eloszlik a sok vendég és azt tapasztaljuk, hogy az emberek sokkal figyelmesebbek, türelmesebbek egymással. A kenguruk birodalmánál az egyik család csendesen megvárja a másikat, míg a másik eleget nézelődött és kijön a kerítésen kívülre, nincsen tülekedés, sietség. Az oroszlán szundít, az orrszarvú a melegtől védi magát és saját pocsolyájában dagonyázik, a zsiráf pedig éhesen nyújtogatja nyakát a látogatók felé. Nem tudhatjuk biztosan, de talán az állatok is várták, hogy ismét pezsegjen körülöttük egy kicsit az élet, mert az elmúlt hónapokban elfogytak a korábban megszokott ingerek.

„A gyerekek már nagyon várták, hogy jöhessünk, az utóbbi hetekben többször is próbáltuk elmagyarázni, hogy mi az oka, amiért nem leshetjük meg az állatokat. Szép idő van, nincs tömeg, az egész család jól érzi magát, örülök, hogy kinyithatott az állatkert” – vélekedik egy győri apuka, Péter, aki két éves kislányát többnyire nyakában hordozza végig helyszínről helyszínre.

Tényleg azt látni, hogy az emberek betartják az új szabályokat. Az állatbemutató helyszínén biztonságos távolságban foglalnak helyet egymástól a vendégek, délidőben pedig a büfénél vannak többen, de itt is bőven megvan a másfél méter a sorban várakozók között, az asztalok sincsenek egymás hegyén-hátán, a kisült húsok frissek, az üdítők hidegek, egy édesapa pedig emígy zárja a bőséges ebédet: „már csak a fagyi van hátra”… Ezzel természetesen kitörő örömöt vált ki gyermekeiből.

„Pozitív tapasztalokat gyűjtöttünk a nyitás napján, az emberek az elmúlt másfél hónapban olyannyira kiokosodtak, hogy mit kell tenniük a biztonság betartásához, hogy akkor is megfelelően jártak volna el, ha nem táblázzuk ki a tudnivalókat – mondja már délután az állatkert szóvivője, Kiss Alíz. – A pénztár előtt kulturált volt a sorban állás, sokan online-belépővel érkeztek, vagy a jegyautomatánál vásároltak, így nem is kellett várakozniuk.

Az állatbemutatók során is felhívtuk a figyelmet, hogy megfelelő távolságban üljenek le egymástól vendégeink, és ezzel sem volt probléma.

Arra is törekedtünk, hogy bemutatóink ne csak az arénában kerüljenek sorra, így több állatot is kivittünk az emberek közé, például a kis szurikátánknak ma is nagy sikere volt. Nyitott terület révén a maszkhoz nem ragaszkodunk, de sokan így is viselik az állatkert területén. Egy átlagos hétvégén napi 2000 vendég fordul meg nálunk, ez a létszám mindig megfelelően eloszlik ezen a nagy területen.”

Televíziós szerkesztő: Pulai Sarolta


A nap végére mindenki elégedett. Az élet végre beindult az állatkertben, a gyerekek örültek, okosodtak és boldogok voltak, hosszú hetek bezártsága után pedig itt van megint egy kulturált, biztonságos szórakozási lehetőség a győriek számára. Érdemes élni vele.

Kapcsolódó témák: #Győr+TV | #koronavírus | #Xantus János Állatkert |
likeold
a fb oldalunkat