Holokauszt megemlékezés

A 77 éve elhurcolt zsidókra emlékeztek

Fotó: Marcali Gábor
Németh Boglárka
2021.06.06. 13:59

1944. június 7-én a Győr-szigeti gettóba majd onnét a Budai úti barakokba hurcolták a győri zsidóságot. Erre a napra emlékeztek ma a győri zsidóközösségek és városunk vezetői a Győr-szigeti zsidó temetőben.

Hirdetés

77 éve az egész belvároson végig vonultatták a tömeget, többeket megszégyenítettek és megmotoztak majd négy nappal később a vagonokba terelték őket, végül pedig Auschwitz-Birkenauba vette az irányt a vonat. A táborban az időseket, a gyermekeket és a fiatal, kisgyerekes édesanyákat azonnal a gázkamrákba vitték, a többieknek pedig kezdődött a kegyetlen munkatábor.

Győrből közel 6000 embert vittek el, akik közül csak 780-an tértek haza. „Az elhurcolás előtt a győri lakosság 12%-a zsidó volt, akik megalapozták a város iparát és gazdaságát.”- mondta Dr. Dézsi Csaba András megemlékező beszédében. A polgármester Kertész Imre szavait idézve hozzátette: Auschwitz legnagyobb problémája az volt, hogy megtörtént és a jövőben a politikai élet szereplőinek azért kell dolgoznia, hogy ilyen többé ne fordulhasson elő.
Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere

Szemerei János, a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöke is megemlékezett és azt mondta a túlélők beszámolói nagyon fájdalmasak, mivel a történtek mindig is az egész világ tragédiájaként maradnak meg emlékezetünkben. A püspök kiemelte: az emlékezéssel tartozunk az áldozatoknak és továbbra is idősebb testvérükként tekintenek a Zsidó Hitközségre.

Szemerei János, a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöke

Totha Péter Joel tábori rabbi, a Győri Zsidó Hitközség főrabbija egy áldozat gondolatait idézte fel. A főrabbi szerint: soha nem szabad elfelejteni vagy érzéseket megtagadni a történtek kapcsán, a túlélőkben pedig gyakran merülhet fel a kérdés: hogyan, milyen formában elevenítsék fel a történteket. A megnyugvást azonban a zsidók ősi hitvallásában kell keresni.

Totha Péter Joel, a Győri Zsidó Hitközség főrabbija

Az ünnepségen Dévényi Dávid, a Győri Zsidó Hitközség kántora két dalt is előadott. Az emlékező tömeg ezután a holokauszt áldozatainak emlékére állított helynél rakta le az emlékezés tiszteletköveit.

Fotógaléria: Marcali Gábor

A megemlékezésen jelen volt a Győr+ TV Híradós stábja is:

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #Győr | #holokauszt | #megemlékezés |
likeold
a fb oldalunkat