425 éve sikerült visszafoglalni Győrt a törököktől

Pécskai István Fotó: Ács Tamás
2023.03.06. 15:15

Városunk különleges jubileumot ünnepel ebben az esztendőben. 425 évvel ezelőtt, 1598. március 28-án és 29-én sikerült ugyanis visszafoglalni Győrt a törököktől. Emellett közeleg az 1848-as forradalom évfordulója is. A két eseményről Szabó Gyula, az Arrabona Városvédő Egyesület elnöke mesélt a Győr+ Médiának.

,,Mi, győriek nagyon büszkék lehetünk március 15-ével kapcsolatban. Az 1848 polgári forradalom ugyanis valójában Győrben kezdődött. Győri ember volt, aki kiváltotta ennek a két évnek az eseményeit. Városunk követét ekkoriban Balogh Kornélnak hívták. Ő volt az, aki a Metternich-féle machinációkra rájött. Balogh Pozsonyban csatlakozott Kossuth Lajoshoz, aki az országgyűlésen elmondta híres beszédét. Ebben arról volt szó, hogy az észak-olasz háborús helyzet miatt, ahol az előző hónapokban zajlottak a forradalmi események, rengeteg pénzre volt szükség. Fedezet nélküli bankókibocsátás következett volna be, méghozzá a magyar korona terhére. Nagyjából volt 3 millió aranykorona értékű tartalék, de a költségekhez 20 millió értékű pénzjegyet kellett volna nyomtatni. Ez hatalmas csalás lett volna. Emiatt robbant ki az egész eseménysor. Következett a bécsi forradalom, és hirtelen jött a mi forradalmunk is. Balogh Kornél volt a kiváltó embere ennek az eseménysorozatnak” – mesélte Szabó Gyula.

A városvédő egyesület első embere kiemelte, Korbonics Jánosra és Lukács Sándorra is büszkék lehetünk. Ennek megfelelően utcák vagy intézmények viselik a nevüket.

,,Megemlékezhetünk Xantus Jánosról, a volt megyei múzeum névadójáról is. Ő volt az, aki Észak-Amerikában keresett menedéket a forradalmi események után, s végül ott vált híres vadnyugati hőssé. A híres hosszú puskája, ami a filmekben és a regényekben is szerepel, a győri Rómer Múzeum gyűjteményében található. Xantus mint megfigyelőtiszt vett részt a pákozdi ütközetben is, a sukorói templomból figyelte Jellasics hadmozdulatait – mint a történelemkönyvekből tudhatjuk, nem kis sikerrel. Ezt a képességét kamatoztatta aztán a vadnyugaton” – jegyezte meg Szabó Gyula.

Győr 1598. március 28-án és 29-én vette vissza a várost a törököktől. Ennek immáron 425 esztendeje.

,,Azt hiszem, a vaskakas legendáját minden kisgyermek ismeri. A hőseinkről, Pálffy Miklósról és Schwarzenberg Adolfról utcát, intézményt, díjat vagy oktatási intézményt is neveztek el. Győr igyekszik ezekről a bátor emberekről ilyen időtávlatban is megemlékezni – fogalmazott Szabó Gyula. – Már egy évre rá egy végül nagyon nagy hagyományra váló ünnepség vette kezdetét. Óriási püspöki mise és hálaadások közepette lovagi tornákat rendeztek, örömlakomákat tartottak a katonaságnak és a polgárságnak. Több napos esemény volt. Ezt a szokást igyekszik ápolni a győri hagyományőrzők köre“.

A Szent László Hagyományőrző Határőr Egyesület és a Történelmi Vitézi Rend szervezésében idén is lesz ünnepi szentmise Győr visszavétele kapcsán. Ezt követően pedig megkoszorúzzák a Pállfy- és a Schwarzenberg-emlékművet, a Dunakapu tér sarkában. A Győr visszafoglalása ünnep március 29-én 18-kor lesz a Bazilikában a Káptalandombon. A szentmisét Dr. Pápai Lajos nyugalmazott püspök pontifikálja, ünnepi beszédet dr. Dézsi Csaba András polgármester mond. A Szentmise után a hősök szobrának koszorúzása lesz.