Hirdetés
Születésnap

40 éves a tánc- és képzőművészeti iskola

Fotó: tancoskepzo.hu
Németh Bolgárka
2021.07.07. 13:07

40 éves a Győri-Tánc-és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium, Technikum és Kollégium. A korona vírus járvány miatt a születésnap megünneplése a következő tanévre tolódik, az iskola azonban joggal lehet büszke az elmúlt időszakban történt fejlődésre. Bizonyos szakokra négy-ötszörös, másokra tizenhatszoros túljelentkezés volt legutóbb.

Hirdetés

1980-ban Markó Ivánék a színházból kerestek gyerekszereplőket egy készülő darabhoz, az akkori Gombos Ferenc Iskolába látogattak el és az eredmények meggyőzték őket, hiszen a következő évben nyithatta meg kapuit az intézmény, ahol már balett-és táncképzés is volt. 1988-89-es esztendőben bővült az iskola a képzőművészeti képzéssel, a 2000-es évek végétől pedig egyesült az általános és a középiskola.

40 év hosszú idő és azóta az intézmény jelentős fejlődésen ment keresztül – mondta el a Győr Plusznak Derczó Tibor, az intézmény igazgatója.

Hirdetés

A 40 éves évforduló, valamint Győr királyi várossá válásának 750. évfordulója alkalmából a győri vár metszetét óriás grafikaként készítették el az iskola diákjai. Az alkotás több darabból állt össze és jelenleg már az iskola falát díszíti.

Jelenleg a balett-és táncképzésekre négyszeres-ötszörös, míg a három képzőművészeti szakra közel tizenhatszoros túljelentkezés volt az elmúlt évben. A paletta pedig folyamatosan bővül, ugyanis nem a következő, de a 2022/2023-as tanévben elindulhat, a mozgókép és animáció tervező képzés is.

Az új képzés részleteit idén októberben teszik majd közzé, itt is a felvételi követelmények közé tartozik a matek és magyar felvételi eredménye, a 7. és 8. osztályos érdemjegyek, valamint egy, a képzőművészeti szakokon is elvárt gyakorlati vizsga.

Derczó Tibor igazgató (Fotó: a szerző felvétele)

Az igazgató kiemelte, hogy az ötéves képzésre olyan embereket várnak, akik kreatívak, jó térlátásúak és akiknek ki sem esik a kezükből a képzőművészeti eszköz.

Akik elvégzik az öt évet, azok alkalmasak lesznek arra, hogy videó, rajzfilm, bábfilm tervezését, fejlesztését elvégezzék 2D-ben, 3D-ben, hagyományos technikával, az oldalirányú képzés lényege pedig az, hogy megtanulnak bánni a fény-és hangtechnikával, valamint segédoperatőrként is tevékenykedhetnek.

Kapcsolódó témák: #Győr | #Oktatás |
likeold
a fb oldalunkat