2050-re a demencia lehet a világ leggyakoribb betegsége

Szigeti Sándor Fotó: Ács Tamás
2023.11.02. 20:42

Létezik-e prevenciója a demenciának, és hogyan őrizhető meg a szellemi frissesség időskorban? Többek között ezeket a témákat járta körbe a győri Alzheimer Cafe csütörtök esti újabb találkozója a Danubius Hotel Rábában.

Az este előadója dr. Horváth András Attila, a Neurokognitív Kutatási Központ centrumvezetője, az Országos Mentális Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet Junior Prima-díjas kutatója volt.

A szakember hangsúlyozta: 2050-re valószínűleg a demencia lesz a világ leggyakoribb betegsége. Éppen ezért európai együttműködés jött létre a demenciát okozó betegségek meghatározására, a tapasztalatok cseréjére és a betegséggel kapcsolatos jó gyakorlatok átültetésére. Az előadó felhívta rá a figyelmet: a közelmúlt kutatásai alapján mára 60-100 olyan betegség ismert, amely demenciát képes okozni.

A legtöbben a közepes demencia állapotában fordulnak az orvoshoz, pedig ekkor már komoly memóriavesztés jelentkezhet, és a betegség ebben a stádiumban visszafordíthatatlan, gyógyszeres kezelése rendkívül korlátozott. A demencia a világ egyik legnehezebben kezelhető betegsége, és ehhez köthető a világ legtöbb bukott gyógyszerkísérlete – emelte ki  dr. Horváth András Attila.

Fontos előrelépés, hogy az elmúlt 4 évben olyan óriási adatbázis épült fel, ahová már enyhe memória-zavarokkal is lehet jelentkezni, ezt követően időről-időre szűrési programokkal segítik a betegség megelőzését és kivizsgálását. Az egyik legfontosabb dolog ugyanis a korai felismerés. Minél előbb diagnosztizálják ugyanis a betegséget, annál hatékonyabban lehet felvenni vele a küzdelmet.

Dr. Horváth András Attila elmondta: 2024 telére kerülhetnek először a gyógyszertárakba a kimondottan az Alzheimer-betegség kezelésére alkalmas gyógyszerek, amelyek a korai fázisú betegek kezelésére lesznek alkalmasak, ezért is roppant fontos az időben elvégzett vizsgálatok és korai és pontos diagnózisok.

A győri Alzheimer Cafe következő ülését december 7-én (csütörtökön) 17 órától tartják a Danubius Hotel Rábában. A rendezvény ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Galéria: Ács Tamás

Kapcsolódó témák: #Alzheimer Café | #demencia |