Jubileum

120 éves a Jedlik iskola

Fotó: O. Jakócs Péter
Kárpát Zsolt
2021.10.22. 16:11

120 évvel ezelőtt alapították a győri Jedlik iskolát. 1901-ben a Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezésére még Fa és Fémipar iskolaként jött létre az oktatási intézmény.

Az első világháború után textil ipari képzést is elindították, bár 1945 utána a fémipari tárgyak oktatása volt jellemző az iskolára. A 90-es években a Jedlikben megjelent az informatikai képzés is, mondta Módos Gábor igazgató, aki a jubileumi ünnepségen kiemelte: az iskola számára mindig is Győr és környéke iparának szakemberképzése volt a legfontosabb.

„Kuriózumnak tekinthető, hogy a mai napig abban az épületben zajlik az oktatás, ahol 120 évvel ezelőtt. Arra is büszkék lehetünk, hogy diákjaink nagy többsége egyetemeken tanulnak tovább, és mérnöki diplomát szereznek.”

Nem csak magas színvonalú szakmai képzést kapnak az idejáró diákok, hanem egy olyan közösség részeseivé válnak, ami meghatározza egész életüket – mondta Dr. Pergel Elza győri alpolgármester.

„Ez egy sikeres közösség számos nagyszerű eredménnyel, amely Győr hírnevét is öregbíti. Azt is jó megtapasztalni, hogy Jedlikesek szeretnek ebbe az iskolába járni. Egészen biztos vagyok abban, hogy a mostani tanulók nem csak a tudást, de a szakma szeretetét is megkapják.”

Gépgyártás, járműgyártás és informatika, olyan területek, amelyek napjainkban szinte folyamatosan fejlődnek, ezért szükség lesz az iskola további fejlesztésre. A Jedlik most már évek óta a magyar szakképzés élmezőnyében van, hangsúlyozta Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő.

”A technikumok országos rangsorában évek óta az elsők között van a Jedlik. Ha pedig a jövőbe tekintünk, akkor Győr valamennyi iskolájában, de itt kiemelten folyamatos infrastrukturális és technológiai bővítésre lesz szükség.”

Gede Eszter, a Győri Szakképzési Centrum kancellára a fenntartói, működtetői oldalról a jövőben megfelelő infrastruktúrát ígért az oktatási intézmény számára, hiszen a 21. századi oktatáshoz 21. századi környezet szükséges, hangzott el a jubileumi ünnepségen.

Fotógaléria: O. Jakócs Péter

Az eseményen forgatott a Győr+ Televízió:

Kapcsolódó témák: #Győr | #jubileum | #Oktatás |