Nagy Balázs, a sportos „struccnagykövet” színész

P. Csapucha Adrienn Fotó: Nagy Roland
2024.04.16. 10:53

Visz a sport és magával ragad! - így fogalmazott a győriek kedvelt színésze, amikor Juice című műsorunkban a futás szeretetéről kérdezték a műsorvezetők. Nagy Balázs április 27-én ismét összeköti a kellemeset a hasznossal, hiszen idén is vállalta, hogy a Fuss a struccal! fesztivál nagyköveteként egy jó ügy mellé áll, és segítve hódol szenvedélyének, a futásnak.

„Nem szeretek esőben, szélben és nagyon hidegben futni, szóval vannak rigolyáim” – kezdte nevetve a beszélgetést kedd reggel Nagy Balázs, aki elmondta, hiába a kellemetlen időjárás szerdán is egy nagyobb távot tűzött ki az edzőjével. Évek óta ugyanis szakember tanácsait megfogadva tartja karban testét és lelkét a győri teátrum művésze. Bazsi bevallotta: futni fantasztikus, de ha ezzel egy nemes ügyet is támogathat az külön öröm számára. „A gyerekeken segíteni, nekik gyógyászati eszközöket beszerezni fontos cél, így nem volt kérdés, hogy az idei felkérésre is igent mondok. Nagyon jó volt tavaly is, ez egy felkészülési állomás, 21 kilométeren fogok indulni, hiszen a terveim között szerepel egy maratoni táv teljesítése ősszel” – vázolta terveit is a Győri Nemzeti Színház oszlopos tagja, akinek 7 éves kislánya is indul a struccos megmérettetésen. „2023-ban a harmadik lett, úgyhogy saját magával szemben vannak elvárásai, meglátjuk, nyilván nagyon szurkolok és izgulok, hogy jól teljesítsen.”

2024 áprilisában ismét a Gyermek Intenzív Terápiáért Alapítvány részére gyűjtenek a szervezők, hogy egy mozgatható, mobil ultrahang készüléket vásároljanak a befolyt összegből, amit a győri Gyermek Intenzív Osztályon szeretnének a későbbiekben üzembe helyezni.

Nagy Balázs komoly célokat tűzött ki maga elé, mikor a futást választotta sportjának, ezért is kérte edző segítségét és ezért is tartja fontosnak, hogy tagja legyen egy összetartó és motiváló klubnak. „A futás egy életforma, a színház mellett a családommal foglalkozom, de szigorú értelembe vett magánéletem nincs, így a sport teszi ki a szabadidőmet. Persze korábban sokszor pótcselekvés és kompenzálás volt, de nehéz helyzeteken a mai napig abszolút át tud segíteni a futás. Hét edzésem van egy héten, mindig szakítok rá időt!”

A futófesztiválon több távon is rajthoz állhatnak a sportolók, a nagykövet szerint 1 és 4 kilométert bárki teljesíteni tud, így bárkinek ajánlja, hogy húzza fel a futócipőt és vágjon bele a kalandba, hiszen hihetetlen közösségi élmény és lelki feltöltődés.

Felelevenítve első sikereit Balázs úgy fogalmazott, hogy egy kihíváson más tempóban fut az ember mint egy edzésen, hisz versenyhelyzetben még inkább elvisz a sport és magával ragad! „A felkészülésre, a táplálkozásra és a hidratálásra is figyelni kell, de ezért is fontos egy edző segítsége, aki sok tekintetben hasznos tanácsokat ad” – mutatott rá a tehetséges művész. A Madách Színház és a Győri Nemzeti Színház között ingázva, rengeteg fellépés közepette is szán időt a sportra Bazsi, különösen akkor, ha egy nemes kezdeményezés részese és arca lehet.

Ahogy arról többször is beszámoltunk a II. Fuss a struccal! versenyre április 19-ig lehet előnevezni, eddig igényelhető az egyedi befutóérem is. A gyerekek 1 kilométeren bizonyíthatnak, a 10 év alattiak külön díjazásban részesülnek. A felnőttek 4, 7, 14 és 21 kilométeres futamokon állhatnak rajthoz, utóbbinál 3 fős csapatokat alkotva, váltóban is lehetőség van az indulásra. A futófesztivállal kapcsolatos további részletek ide kattintva olvashatók.

A Nagy Balázzsal készült beszélgetés már visszahallgatható:

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid