Hirdetés
Oscar-díjas filmet vetítünk

Szabó István: Mephisto

filmarchív.hu
Földvári Gabriella
2021.05.24. 09:00

A Győrplusz Filmklub május 28-án 19.30-tól tűzte műsorára a Győr+ Televízióban a Mephistót, amely a magyar filmek közül elsőként nyerte el a legjobb külföldi filmnek járó Oscart 1981-ben.

Hirdetés

A Klaus Mann azonos című regénye nyomán készült Oscar-díjas film az örök fausti kérdésre keresi a választ: mivé formálódik a személyiség Közép-Európában a történelem nyomása alatt. 

A Győrplusz Filmklub május 28-án 21 órától tűzte műsorára a Győr+ Televízióban a Mephistót, amely a magyar filmek közül elsőként nyerte el a legjobb külföldi filmnek járó Oscart 1981-ben. Ezzel Szabó István a világ legismertebb rendezői közé került, a filmszakma figyelmét pedig ráirányította Magyarországra.

Hirdetés

A film születéséről érdemes tudni, hogy Manfred Durniok német producer kérte fel Szabó Istvánt és Koltai Lajos operatőrt egy német tévéfilmre, majd kezükbe adta megfilmesítésre Thomas Mann fia, Klaus Mann (1906–1949) Mephisto – Egy karrier regénye című, 1936-os művét. Mann a sógoráról, Gustaf Gründgensről (1899–1963) mintázta főhősét, aki a weimari köztársaságban és a náci diktatúra alatt is a németek ünnepelt színésze volt.

A főszerepet Klaus Maria Brandauer osztrák színész kapta, aki Szabó István további három filmjében is dolgozott. A trilógia (Mephisto, Redl ezredes, Hanussen) – amely a 20. századi közép-európai történelem viharaiban megfelelni vágyó és nagyra törő karakterek viszonyát ábrázolja – után a Zárójelentésben is főszerepet játszott. A Mephisto hőse a színész Höfgen, aki úgy próbál fennmaradni egy embertelen világban, hogy tehetségét alárendeli a megfelelni akarásnak, s végül az emlékezetes zárójelenetben képletesen és valóságosan is elvész a hatalom fényében. Ez a téma jelenik meg a másik két filmben is, más korban, más alkatokkal.

Brandauer mellett Cserhalmi Györgyöt, Bánsági Ildikók Andorai Pétert és Krystyna Jandát láthatjuk a moziban.

Aki lemarad a pénteki vetítésről, az június 6-án 21 órától nézheti meg a filmet a Győr+ Televízióban.

A mozi 16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Kapcsolódó témák: #filmklub | #Győr | #Győr+ TV | #Kultúra |
likeold
a fb oldalunkat