Győr+
2018.08.14. 16:28

Túró pite – cukormentesen

Rendkívül nagy segítség nyáron a görögdinnye azoknak, akik minden ebéd után egy kis édesség után vágyakoznak, de azért néha jöhet egy szintén diétás, ám tartalmasabb desszert!

Sok-sok gyümölcs áll rendelkezésünkre díszíteni a tetejét, mi több jó kis kirakós játék gyerekeknek, hiszen éppen ráérnek, de ha megfuttatjuk egy kis vajon, akkor még szebb színt és édesebb ízt is kaphatunk a gyümölcsökből, tehát bátran variáljunk! Én most mindhárom rétegét friss, könnyű, zsírszegény, cukor- és laktózmentes alapanyagokból készítettem, hogy ne kelljen méregetni a szelet nagyságát, ha már megkívánom. Reggelire is ezt ettük, tehát amilyen gyorsan elkészült, pont olyan tempóban fogyott. Sütésre csupán 10 perc szükséges az aljához, ennél többre mostanság nem is ösztönöznék senkit, csak ha borúsabb idő van. Zab, túró, gyümölcs és egy kis zselatin, ennyi a mai menü, tehát, ne habozzunk túl sokat!

 

Bevásárló lista

20 dkg zabpehely (aprószemű)

7 dkg hideg vaj

1 kiskanál édesítőszer

fél kiskanál fahéj+csipet só

 

Túrókrém

250 g túró (zsírszegény, laktózmentes)

150 ml tejszín (laktózmentes)

édesítőszer ízlés szerint

1 citrom reszelt héja

2 csomag átlátszó tortazselé (vagy 2 lapzselatin)

Tetejére

20 dkg gyümölcs

2 csomag tortazselé (átlátszó)

 

 

Elkészítés

1- A zabot aprítógépben lisztszerűvé aprítottam, ami egy picit darabosabb maradt, de használhatunk zablisztet is. Még a gépben hozzáadtam a vaj kockákat, édesítőszert, sót, fahéjat és tésztává mixeltem.

2- A sütőt 180 fokra előmelegítve, 15 percig sütöttem egy sütőpapírral kibélelt pite formában.

3- A túrót összekevertem a felvert tejszínnel és a többi hozzávalóval, majd hozzákevertem a zselatin felét, egy helyre öntve a krémbe, gyorsan keverve adagoltam, hogy ne kapja össze a hideg túrót.

4- Az egész zselatint egyszerre készítettem el, fele annyi vízzel, mint ami a leírásban van az elkészítésnél, majd a másik felét a gyümölcsök tetejére használtam fel, újramelegítve.

5- A zselatinos túrót, a zabalapot a hűtőben hűtöttem 30 percig, majd összeállítottam a pitét, ismét hagytam a hűtőben 10 percig, utána raktam ki gyümölcsökkel és csurgattam le zselatinnal. Ismét pihent 1 órát.

 

Tipp: A túrókrémet összekeverhetjük még egy cukormentes barack- vagy eperlekvárral az édesítő helyett, mennyei lesz!

 

#SzarkaZsofi

Kövesd Zsófit a Facebook-on is, katt ide!