Sikeres cégszimulációk diákokkal

Fotó: O. Jakócs Péter
Győr+
2019.12.11. 14:53

Nemzetközi Tanirodai Kiállítást és Versenyt szervezett a Győri SZC Deák Ferenc Közgazdasági Szakgimnáziuma, amelyre a régió csapatain kívül külföldről is érkeztek diákok. Gyakorlócégekben szimulálták kereskedelmi vállalatok gazdasági folyamatait, amellyel segítik a csapatban dolgozó fiataloknak a későbbi munkavállaláshoz elengedhetetlen készségek és kompetenciák megszerzését.

Hazánkban az 1990-es évek elején honosodott meg a tanirodai képzés, amelynek elindítását a magyar szakképzés túlzott elmélet-centrikussága indokolta, mivel a munkáltatói elvárások között egyre erőteljesebb igényként jelent meg a tényleges gyakorlati tevékenységre való felkészültség.

A Zenebona Kft. tagjai zenés programokat ajánlanak gyakorlócégükkel

Az akkori Deák Ferenc Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola indította el Magyarországon elsőként 1993-ban a tanirodai oktatást, amely nevével ellentétben nem egy korszerű technikai eszközökkel berendezett terem, hanem egy oktatási módszer, amelyhez természetesen kell a modern irodatechnikai eszközökkel és számítógépekkel felszerelt helyiség.

A módszer lényege abban áll, hogy a diákok egy általuk létrehozott vállalkozást, egy gyakorlócéget működtetnek, amelyben cég-szimuláció zajlik, egy kereskedelmi vállalat gazdasági folyamatait bonyolítják tényleges áru- és pénzmozgás nélkül.

A Deák-iskola diákjainak Nosztalgia Kft. nevű gyakorlócége retro élményt és utazást ajánlott

A diákok a szimuláció során különböző munkahelyeken elsajátíthatják az adott részleg tevékenységéhez tartozó munkaköri feladatokat, többek között a titkárság, beszerzés, értékesítés, marketing, pénzügyi osztály, számvitel, humánerőforrás-gazdálkodás területén. A gyakorlócégben folyó tevékenység a csoportmunkára épül, ennek során olyan készségek és kompetenciák alakulnak ki a tanulóban, mint az önállóság, a felelősségvállalás, az együttműködési készség, a kreativitás, amelyek elengedhetetlenek a későbbi munkavállaláskor.

„Nagy álmunk vált valóra, ősztől a Deák-iskolában beindult a magyarországi Cégszolgálati Központ, amellyel biztosítják a gyakorlócégek külső feltételrendszerét, és az országban működő tanirodai cégek pedagógiai és szervezeti központjaként kapcsolatot tart a nemzetközi tanirodai hálózattal” – mondta Kovácsné Zimborás Ágnes, a Győri Szakképzési Centrum Deák Ferenc Közgazdasági Szakgimnáziumának igazgatója.

A Gold Cinema mozis vállalkozást szimulált

A tanirodai oktatás fontos eseménye az Országos Tanirodai Kiállítás, amelynek szintén a győri Deák Ferenc Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola volt az első házigazdája. Már tizedik éve adnak alkalmat a Győrben rendezett kiállítással arra, hogy az országban és a határokon túl működő gyakorlócégek bemutatkozzanak egymásnak és a látogatóknak, szorosabbá fűzzék korábban kiépített kapcsolataikat.

A jubiláló kiállítás egyben verseny is volt, ahol a szakemberekből álló zsűri a gyakorlócégek standjának összképét, a szakmai munkát, az alkalmazott marketingeszközök sokféleségét és az elkészített termékkatalógus színvonalát értékelte.

A legjobbnak ítélt cégek képviselői a támogatók révén értékes díjakban részesültek.

A Deák-iskola Bioland csapata kiemelkedő eredményt ért el a nemzetközi versenyen is

A rendezvényen több száz tanuló és 21 négyfős csapat vett részt, érkeztek diákok és látogatók Bécsből, Nagyváradról, Nagymegyerről is, és idén először a általános iskolák 8. osztályos tanulóit is meghívták, hogy ismerkedjenek a taniroda adta lehetőségekkel. Érdekessége volt a kiállításnak, hogy először állítottak fel fogyasztóvédelmi standot, mert a fiatalokat ennek segítségével is próbálják ráébreszteni a környezet- és fogyasztóvédelem fontosságára.

Az iskola Bioland nevű négyfős csapata egyedüli magyar résztvevőként évek óta bemutatkozik és megméretteti magát a külföldön rendezett Nemzetközi Tanirodai Kiállításokon is, november végén Mannheimben a gyakorlócéggel borokkal, sajtokkal és pékárukkal kereskedett, de komoly sikert értek el korábban Nyitrán, Prágában, Bruckban és Dornbirnben is. A tizedikes diákok elmondták, amellett, hogy bepillantást nyerhettek az üzleti világba, tapasztalatot szereztek a kereskedelemben, de a cégszimulációkban nemcsak egymást, de a külföldi országok módszereit is megismerhették és lehetőségük nyílt a nyelvgyakorlásra is.

Szerző: Szabó Csilla
TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #Oktatás |