Hirdetés
Azonnal a kiutat keresték, és meg is találták

Orvosi védőruhákat gyárt a győri szabóság

Fotók: Marcali Gábor
Földvári Gabriella
2020.05.08. 13:29

Az 1880-as évek végétől Győrben működő tradicionális családi vállalkozásnak is be kellett zárnia üzleteit, varrodáját a járványügyi intézkedéseknek eleget téve. A több mint húsz munkavállaló érdekében azonban Lachmann István már a bezárást követő napokban a kiutat kereste.

Hirdetés

Az öltönyök iránti keresletcsökkenésből fakadó bevételkiesés megoldása várt a cég vezetőjére.

Először maszkokkal kezdtek el foglalkozni. Jó minőségű, igazán hatásos négyrétegű maszk varrását tűzték ki célul. Ennek egyik rétege egy speciális eljárással készülő anyag, amely mikro szűrőként működik.

Hirdetés

Ezt az anyagot azonban sem Európából, sem Kínából nem tudta beszerezni a győri vállalkozó, ahol gyártják, ott az állam exporttilalmat rendelt el rá. Így a maszkvarrásról lemondtak

Ekkor, hogy mégis segítsenek a járványhelyzetben, fél millió forintos támogatást adtak a győri kórháznak.  

„A kísérletezések közepette anyósom – aki orvos – keresett meg, hogy sehol sem tud vásárolni orvosi köpenyt, pedig nagy szüksége lenne rá, tudnánk-e neki varrni pár darabot” – mesélte az orvosi ruha gyártásának kezdeti történetét Lachmann István.

A baráti, illetve a szakmai beszerzésből fakadó kapcsolatait felhasználva Európából tudott szerezni orvosi védőruházathoz ajánlott páraáteresztő, többször felhasználható, tisztítható, mosható, kívülről cseppzáró membrán alapanyagot. Ez az anyag hatásosabb a vírusok ellen és a környezetet is kíméli, szemben az egyszer használatos műtős köpenyekkel.

Orvosok tesztelték, akik meg voltak vele elégedve és az önkormányzat is kapott tesztelésre a védőfelszerelésből. Elkezdődhetett a gyártás, jelenleg hét varrónő naponta 70 darabot készít, ugyanis elég bonyolult a megvarrása. A munkában az üzletek eladói is részt vettek, amíg hétfőn újra nem nyithattak a boltok.

Egyelőre még várnak az öltönyvarrással, amíg igény van a védőfelszerelésre és be tudják szerezni az alapanyagot, azt gyártják. „Az alapanyagárak rohamosan emelkednek, az Európából származó anyagért nagy harc folyik. Ez most értékesebb, mint az arany, nem győzök kapacitást foglaltatni, örülök, amíg van” – hangsúlyozta a vállalkozó. Kereslet pedig mutatkozik a Győrben gyártott védőfelszerelés iránt, kórházak, rendelők, magánpraxisok, idősotthonok találhatók a megrendelők között.

Lachmann István azt reméli, minél előbb azzal foglalkozhatnak, amivel mindig is, az öltönykészítéssel. Addig is, amíg teheti, az egészségügyben dolgozók munkáját segíti a speciális védőfelszerelések varrásával.

Kapcsolódó témák: #Győr | #helyi fejlesztés | #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat