Operatív törzs

Minden negyedik magyar megkapta legalább az első oltást

Fotó:MTI/Krizsán Csaba
Győr+
2021.04.07. 12:05

Délben kezdődött az operatív törzs napi sajtótájékoztatója, ahol bejelentették: az első oltások számát tekintve hazánk elérte a 25%-os átoltottsági szintet.

„Kedden két fontos mérföldkőhöz érkeztünk: elértük a 2,5 millió beoltottat, és ez azt jelenti, hogy minden negyedik magyar ember megkapta legalább az első vakcinát, ami a lakosság huszonöt százaléka. A másik mérföldkő pedig az, hogy ezzel egyidőben több, mint egymillió ember megkapta már a második oltást is, ami a lakosság több mint tíz százaléka – hangsúlyozta a tájékoztató elején György István.

Az oltási munkacsoport vezetője hozzátette: ez tette lehetővé a mai életbe lépő enyhítéseket.

A mától (április 7-től, szerdától) érvényes szabályok a következők:

– A kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul.

– Az üzletek reggel 5 óra és este 9.30 között lehetnek nyitva.

– Az üzletek, köztük a március 8. óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek.

Átlagosan 10 négyzetméterenként egy vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint.

– A 10 négyzetméternél kisebb üzletekben egy vásárló tartózkodhat.

Az üzletek kötelesek tájékoztatni a vásárlókat arról, hogy egyszerre hány ember tartózkodhat a vásárlótérben.

– A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászatok, kozmetikák és más szolgáltatók.

– A vendéglátóhelyiségek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek.

– A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.

– A pedagógusok oltását követően, az iskolák és óvodák április 19-én indulnak újra

Dr. Müller Cecília pedig elmondta: a mai nap jelentett 311 halálos áldozatról szóló 24 órás közlés egyfajta adattorlódás miatt alakult ki. Az egészségügyi szolgáltatók a hosszú hétvége adatait korrigálták. Az országos tisztifőorvos ezzel arra utalt, hogy nem egy nap alatt hunytak el 311-en koronavírus-fertőzésben.

Dr. Müller Cecília hozzátette: egyelőre csupán remény van arra, hogy a közeljövőben platózik a magyarországi járvány, a számok továbbra is magasak. Éppen ezért arra kért mindenkit, hogy az enyhítések során is a lehető legkörültekintőbben és következetesen tartsuk be a járványügyi előírásokat.

Korábban a témában:

Kapcsolódó témák: #koronavírus | #Magyarország | #oltás |