Felsőoktatás

Megtartotta alakuló ülését a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány Kuratóriuma

Fotó: Májer Csaba József
Győr+
2020.07.23. 09:11

A Széchenyi István Egyetem fenntartói jogait az államtól augusztus 1-jén a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány veszi át, amelynek kuratóriuma szerdán megtartotta alakuló ülését a Széchenyi István Egyetemen.

Az eseményen dr. Knáb Erzsébet, a kuratórium elnöke hangsúlyozta: az alapítvány mint fenntartó feladata és felelőssége a kuratórium tagjaival és az egyetemi közösséggel karöltve az eddiginél is rugalmasabb, kiszámíthatóbb, tervezhetőbb működési környezet megteremtése, az egyetem globális felsőoktatási térben való láthatóságának biztosítása, nemzetközi versenyképességének további  erősítése. Az intézmény a modellváltás után vállalkozói egyetemként járul hozzá a nemzetgazdaság fejlődéséhez.

A Széchenyi István Egyetem az utóbbi években a térség és Magyarország egyik meghatározó felsőoktatási intézményévé vált, számottevően növelte hallgatói létszámát és saját bevételeit, fejlesztette infrastruktúráját, kiemelkedő likviditása pedig stabilitást nyújtott. Mindezek biztos alapot jelentenek  ahhoz, hogy az egyetem a most megnyíló megújulási lehetőség nyertese lehessen. A fenntartóváltástól hatékonyabb és rugalmasabb működést, újabb fejlesztéseket, partnerkapcsolataink és szolgáltatóképességünk erősödését várjuk. Az egyetem a modellváltást követően, az új működési-gazdálkodási feltételek között képessé válik önálló stratégia alapján a céljai eléréséhez szükséges forrásokat megteremteni és hatékonyan felhasználni” – fogalmazott köszöntőjében dr. Knáb Erzsébet. Hozzátette: a rugalmasabb gazdasági körülmények lehetővé teszik, hogy az egyetem nagyobb gazdasági önállósággal, tágabb mozgástérben fogalmazza és valósítsa meg célkitűzéseit, feladatait.

Kiemelte: a modellváltás során az intézmény autonómiája nem csorbul, a felelőssége viszont természetesen nő.

Az alakuló ülésen a kuratórium tagjai – dr. Knáb Erzsébet kuratóriumi elnök, az Audi Hungaria Zrt. személyügyért és szervezetért felelős igazgatósági tagja, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, prof. dr. Dézsi Csaba András, Győr Megyei Jogú Város polgármestere, prof. dr. Bokor József, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az egyetem Járműipari Kutatóközpontjának elnöke és Sárai-Szabó Tamás Kelemen OSB, a győri Szent Mór Bencés Perjelség perjele – elfogadták a Széchenyi István Egyetem alapító okiratát. Az intézmény szervezeti felépítése és belső működési rendje alapvetően nem változik. A rektori és a kancellári tisztségek megmaradnak, amelyeket az elnöki tisztség egészít ki. A kuratórium döntött arról, hogy az egyetem elnöki tisztségét dr. Filep Bálint, kancellári tisztségét pedig dr. Kovács Zsolt tölti be augusztus 1-jétől.

A Széchenyi István Egyetemért Alapítvány Felügyelő Bizottsága kedden alakult meg. Elnöke Tarlós István miniszterelnöki megbízott, míg tagjai dr. Havasi Dezső, a Győr-Moson-Sopron Megyei Ügyvédi Kamara elnöke és Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója. A Széchenyi István Egyetemért Alapítvány vagyonellenőre dr. Győrfi-Tóth Péter ügyvéd lett. – adta hírül a Széchenyi István Egyetem.

Kapcsolódó témák: #Oktatás | #Széchenyi István Egyetem |