Hirdetés
„Maradj itthon!”

Bizakodóak a turizmusból élők

Illusztráció: O. Jakócs Péter
Földvári Gabriella
2020.06.20. 10:39

Nehezen indul be Győrben a turizmus, de a szállásadók, vendéglősök abban bíznak, hogy a nyár második felétől már bátrabban utaznak az emberek és a „Maradj itthon” szlogen jegyében Győrt is sokan felkeresik majd.

Hirdetés

Tavaly Győrben 452.142 vendégéjszakát töltöttek a vendégek, aztán idén jött a koronavírus járvány és bezártak a szálláshelyek, az újranyitás után pedig bizakodóak a turisztikai szakemberek.

„A Széchenyi István Egyetem tulajdonában lévő, négycsillagos Hotel Famulus kihasználtsága jelentősen visszaesett, az érkezők jellemzően üzleti vendégek” – tudtuk meg Nagy Imre igazgatótól. Hozzátette: abban bíznak, hogy a nyár második felétől elkezdődik a foglaltság emelkedése, s minden alkalmazottjukat megtartották, hogy felkészülten várják a turizmus beindulását. A hotelben számos intézkedést hoztak a biztonság növelésére: automata kézfertőtlenítőket, illetve a recepcióra és a drink bárba plexifalat helyeztek el. A dolgozók maszkot viselnek, sűrítették a fertőtlenítő takarításokat, a reggelit a szobákban szolgálják fel. A hotel éttermet is működtet, ahová a menüt fogyasztó vendégek visszatértek, emellett családi rendezvényeknek is helyet adtak már.

Hirdetés

Lakásainak kiadásával foglalkozik Zsolt, aki a szállásfoglaló oldalakon hirdeti szállásait. Ő elsősorban a Győrbe érkező turistákra alapozta a vállalkozását. Párokat, családokat, külföldieket és magyarokat egyaránt fogadott, akik egy hétre, vagy hosszú hétvégére érkeztek városunkba, rendezvényekre, fesztiválokraés innen járták be a környéket. Az elmúlt hetekben gyakorlatilag egyetlen foglalása sem volt. A vállalkozó most egyik lakását hosszú távú albérletbe adja ki, a másikba továbbra is várja a vendégeket. Eddig azonban csak néhány nyári hétvégére van foglalása. Azt mondja, még kivár, de lehet, hogy ősztől a másik lakást is albérletbe adja.

A szallas.hu szerint azonban az enyhülő korlátozások és az újranyitási kedvezmények hatására ugrásszerűen növekvő pályára állt a foglalási kedv, különös tekintettel a nyári időszakra.

A Danubius Hotels vezetősége március minden magyarországi szállodájában ideiglenes üzemszünetet rendelt el. Két hónap bezártság után május 29-én újra megnyitották a Danubius Hotel Rába, valamint a szállodában található Belga Étterem és Söröző kapuit. A foglaltság azonban lényegesen elmarad az előző évektől. Az egyéni kereslet kis mértékben fokozódik, jellemzők a last minute foglalások. A vendégek nehezebben határozzák el magukat utazásra, ezért rugalmas foglalási konstrukciókat kínálnak számukra ingyenes átfoglalási és lemondási feltételekkel.

Az üzleti utazók esetében Győrben mérsékelt az érdeklődés

Nagyobb buszos turistacsoportokra nyáron nem számítanak, a szervezők jelenleg még kivárnak csakúgy, mint a sportrendezvények és edzőtáborok szervezői. A rugalmasság mellett a biztonság a másik legfontosabb tényező jelenleg vendégek számára, a Danubius Hotels kidolgozta saját higiéniai előírásait, amelyet a vendégek „Biztos Pihenés” néven ismerhetnek meg.

A Teátrum Panzió és Étterem március 18-án zárt be. Paár András tulajdonos szerint pedig nagyszerű évnek néztek elébe, teltházas foglalásokkal, rendezvényekkel. Ráadásul a vállalkozó a járvány előtti időben 80 millió forintból újította fel az épületet kívül, belül. Az újranyitásról szólva elmondta, nyárra eddig minimális foglalás érkezett, ezen a héten még szerencséje volt, mert Győrbe érkező dolgozók vették ki a szobákat.

A vállalkozó úgy látja, az emberek még félnek utazni és addig nem is nagyon fognak jönni, ameddig nincsenek nyitva a múzeumok, nincsenek programok, rendezvények.

Az étterem is működik, de inkább csak egy-egy italra ülnek ki a teraszra a vendégek és a családi rendezvényeket is halasztják még a győriek.

Kapcsolódó témák: #koronavírus | #turizmus | #vendéglátás |
likeold
a fb oldalunkat