Egészséges étel

A tojásfogyasztás előnyei

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2022.12.02. 16:55

A tojás talán az egyik legalapvetőbb élelmiszer, de nem csak sokszínű elkészítési módja miatt lehet jó, ha sokat fogyasztunk belőle, egészségügyi előnyökkel is jár.

Volt, hogy úgy vélték a szakértők, hogy a tojás inkább káros alapanyag lehet, hiszen árthat a koleszterinszintünknek, de ma már a tudomány is úgy tartja, hogy jó, ha beépítjük az egészséges, kiegyensúlyozott étrendünk részeként.

A tojás ugyanis az élen jár a tápanyagdús élelmiszerek között: tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal, fehérjével, kolinnal és omega-3 zsírsavakkal. Épp ezért, ha tojást eszünk, az jó az immunrendszerünknek, az izmainknak, a májunknak és az idegműködésünknek, az anyagcserénknek, a szemeinknek, csontjainknak, a bőrünknek, a hajunknak, védi az agyunkat, és segít csökkenteni a szívbetegségek, illetve bizonyos rákos megbetegedések kockázatát is.

Kiemelve öt fontos előnyét, ezért tesz jót a tojásfogyasztás az egészségünknek:

1. Tele van tápanyagokkal, beleértve mind a kilenc esszenciális aminosavat.

2. Magas fehérjetartalmú, alacsony kalóriatartalmú.

3. Segít növelni a jó (HDL) koleszterint.

4. Csökkenti a stroke és a szívroham esélyét.

5. Segíti a haj növekedését és ellenálló képességét.

Természetesen a tojást is el lehet készíteni egészségtelenül, zsírban tocsogva, elsózva, fehér kenyérrel tálalva. Ha azonban odafigyelünk rá, hogy olívaolajban süssük, s ne húsokkal, hanem zöldségekkel kombináljuk, máris sokat teszünk például a koleszterinszint csökkentése érdekében. Még jobb, ha sütés helyett egyszerűen csak megfőzzük, és friss salátával fogyasztjuk.

Forrás: divany.hu

Kapcsolódó témák: #egészség | #konyha | #tojás |