A nyár még kitart, de a dinnyének vége
A forró, nyári hőség szeptember első napjaiban is kitart, a magyar dinnye szezonja viszont véget ért.
A forró, nyári hőség szeptember első napjaiban is kitart, a magyar dinnye szezonja viszont véget ért.
Csütörtökön immár második alkalommal rendeztek jótékonysági lecsófőzést a vásárcsarnoknál. Összesen 50 kilogramm paradicsomból, 100 kiló paprikából és 20 kiló hagymából készült a nyári étel, amely 5 bográcsban rotyogott. A vásárlók pedig kedvezményes áron juthattak a hozzá az alapanyagokhoz.
A győri vásárcsarnokban augusztus 29-én reggel 8 és 12 óra között jótékonysági lecsófőző versenyt rendeznek, az elkészült ételeket a látogatók meg is kóstolhatják.
Mutatjuk a Győr-Szol Zrt. ügyfélszolgálatának, valamint a vásárcsarnok, a sportingatlanok és a köztemetők augusztus 19-re és 20-ra vonatkozó ünnepi nyitvatartási rendjét.
Savanyú káposzta, almapaprika, vitaminsaláta vagy kovászos uborka. Ezek a savanyúságok nyáron is jól fogynak a győri vásárcsarnokban. Pedig a szakember szerint a téli időszakban sokkal több savanyúság fogy, az emberek többsége télen ebből szerzi be a szükséges vitaminmennyiséget. A Híradónk által megkérdezett kereskedő azt mondja, a győriek inkább a hagyományos ízeket preferálják, csak kevesen próbálják ki az új ízesítésű savanyúságokat.
A szokatlanul korán beköszöntött nyárias időjárás, a sok napsütés és a viszonylag sok csapadék miatt szinte minden 2-3 héttel előbb érik a szokásosnál. Jó minőségű és kellő mennyiségű az idei termás zöldségekből és gyümölcsökből is, ennek köszönhetően pedig nagyon jól pörög a győri Vásárcsarnok. A kereskedők szerint akár rekordokat is dönthet a nyári időszak.
A vásárcsarnok mindig nyüzsög, az épületbe lépve isteni melegszendvics és kávé illata csiklandozza az érkező orrát. Aztán a földszinten beljebb haladva a friss gyümölcsök, zöldségek aromája idézi fel a nyári ízeket. Sárga- és őszibarack, szilva, nyári alma, szőlő, füge, körte, dinnye, kukorica, uborka, cukkini, paradicsom, paprika, hagyma és krumpli – minden kapható.
Még le se érett a barack, máris elkezdhették szedni a szilvát a hazai gyümölcsösökben. Az elmúlt hetek nagyon meleg és rendkívül csapadékos időjárásának köszönhetően a szokásosnál minimum 2-3 héttel korábban érik a magyar szilva. A termés minősége kitűnő, a betegségek elkerülték a fákat, így sem a termelőknek, sem a kereskedőknek nincs okuk a panaszra. Gyönyörű az idei termés, ezt mondják a Vásárcsarnok kereskedői, akik tavalyi áron kínálják az enni vagy befőzni való szilvát.
Alma, barack, szilva, körte és persze ízletes magyar dinnye. Felsorolni is nehéz, mennyi minden kapható ebben az időszakban, a győri Vásárcsarnokban. Nyáron a szokásosnál is jobban pörög a piac, a friss, hazai termesztésű zöldségek mellett az évszakra jellemző, kiváló minőségű gyümölcsök is nagyon kelendőek a vásárlók körében. Aki napi fogyasztásra keres finomságokat, s aki eltenni vagy befőzni készül valamit, annak is érdemes a csarnokban indítania a napot.
Korábban érkezett az idén a magyar dinnye, már a Vásárcsarnok árusainál is ott van a pultokon a hazai termesztésű piros belű. Három héttel előbb kapható a magyar gyümölcs a piacokon, mint általában, ráadásul nagyon jó áron is nyitott sokak kedvence. Az első csarnokbeli dinnyék Békés megyéből érkeztek és a korai időpont ellenére már most nagyon finomak.