Címke: táncművészet
Hirdetés
P. Csapucha Adrienn 2024.07.11.

Frida, a fantasztikus

Ideál és ikon, aki – bár kevesen tudják – apai ágon magyar gyökerekkel rendelkezik. Az életigenlésével is kitűnő, páratlan tehetség, Frida Kahlo és a személyiségét méltán tükröző impulzív művészete ma is sokakat alkotásra ösztönöz. Mint például a hasonlóan karakteres és ugyancsak zseniális kvalitásokkal bíró Duda Évát és társulatát, akik kilépve a Nemzeti Táncszínház falai közül, első tájelőadásként Győrbe is elhozták darabjukat, hogy minket is elvarázsoljon a mexikói festőművész életét bemutató látványos produkciójuk.

Győr+ 2024.07.03.

Táncos képzés Győrben: végzett az első évfolyam az egyetemen

Magas szintű elméleti és gyakorlati tudásra tettek szert azok a hallgatók, akik a győri Széchenyi István Egyetemen elvégezték a Magyar Táncművészeti Egyetem által, a Győri Balett-tel együttműködésben indított táncos és próbavezető szakot. A képzés várhatóan szeptemberben indul ismét.

P. Csapucha Adrienn 2024.06.28.

Ezer évig hajrá Győri Balett!

Bár pénteken megtartotta évadzáró társulati ülését a Győri Balett, még nem pihenhet az együttes, hiszen hétfőn Brüsszelben az EU-soros elnökség kapcsán rendezett ünnepségen még fellép a táncos csapat. Erről is szó esett a találkozón, de a többi között kiderült az is, hogy az elmúlt évadban 121 előadást tartott a balett, és több mint 32 ezer néző látta produkcióikat. Díjakból is akadt szép számmal, az elismerések pedig tovább gyarapodtak az évadzárón, ahol az is kiderült kik lettek az új Örökös Tagok.

P. Csapucha Adrienn 2024.06.21.

A lehetőség adott, a táncművészek pedig élnek vele!

Velekei Lászlót nem kell bemutatni a táncszerető közönségnek. Harangozó-díjas balettművész, koreográfus, Érdemes Művész. 2020-tól pedig már a Győri Balett igazgatója is, aki nemcsak dirigálja társulatát, de szívesen ad lehetőséget tehetségük kibontakozására is. Így születhetett meg két új darab a XIX. Magyar Táncfesztiválra, a Metro és a Next To You két kiváló magántáncos különleges koreográfiája. Sebestyén Bálint és Daichi Uematsu mert nagyot álmodni, mi kultúrakedvelők pedig hálásak vagyunk értékes műveikért.

P. Csapucha Adrienn 2024.06.19.

Elsodor a Metro, de Te csak legyél mellettem!

Minden évben maradandó meglepetéseket tartogat táncünnepén a Győri Balett, és bizony idén sincs ez másként. A 19. Magyar Táncfesztiválnak is saját premierekkel vágott neki a társulat, így június 21-én, kiemelkedő tehetségek koreográfiái debütálnak a Sorsok névre keresztelt két részes esten, a színház Kisfaludy Termében. Sebestyén Bálint egy föld alatt élő közösség reményét hozza el a Metro című darabjával, míg Daichi Uematsu alkotása a Next To You/Melletted egy magányos farkas szenvedélyes szemlélődését tárja a nagyközönség elé.

Győr+ 2024.06.17.

Jó táncművészetisnek lenni

Sikerült egészséges egyensúlyt teremteni a 2023/24-es tanévben a diákok és a tanárok között, emelte ki a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola igazgatója.

P. Csapucha Adrienn 2024.05.23.

Rabul ejt a ritmus és a tánc szépsége Győrben

Ritmustól fűtött lesz a június, a minőségi művészet megkerülhetetlen mulatsága tüzet szít a lelkünkben, széttáncolhatjuk a cipőnket, hisz június 19-e és 23-a között érkezik a XIX. Magyar Táncfesztivál a Győri Balett rendezésében. A jubileum előtti évben is tartalmas a programfüzet, maradandó előadásokat kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt a táncvilág hazai ünnepe.

P. Csapucha Adrienn 2024.02.28.

Ez az Abigél egy másik dimenzióba repít!

Ifjúsági programja részeként február utolsó napjaiban mutatta be, Szabó Magda 1970-ben megjelent ikonikus regényének táncszínházi adaptációját a Győri Balett. A zárt internátusban játszódó, drámai fordulatokban gazdag mű fő motívuma és rejtélye a kertben álló szobor, Abigél, akihez a lányok kéréseket juttatnak el. A darab koreográfusa Szőllősi Krisztina kérdésünkre elmondta: a szobor vonatkozásában neki is sok kérdése támadt, ezért az ő karaktere által igyekezett egy másik dimenzióba emelni a történetet.

Ficsór Dávid 2024.02.08.

Bogotából jöttem

Még egy év sem telt el a tavalyi fellépésük óta, a Győri Balett most ismét a kolumbiai Bogotába repült, keresztül az Atlanti-óceánon, több mint 10 ezer kilométert megtéve, hogy estéről estére elkápráztassa az 1300 fős közönséget.

Hirdetés