A lehetőség adott, a táncművészek pedig élnek vele!

P. Csapucha Adrienn Fotó: MekliZ Fotó
2024.06.21. 20:43

Velekei Lászlót nem kell bemutatni a táncszerető közönségnek. Harangozó-díjas balettművész, koreográfus, Érdemes Művész. 2020-tól pedig már a Győri Balett igazgatója is, aki nemcsak dirigálja társulatát, de szívesen ad lehetőséget tehetségük kibontakozására is. Így születhetett meg két új darab a XIX. Magyar Táncfesztiválra, a Metro és a Next To You két kiváló magántáncos különleges koreográfiája. Sebestyén Bálint és Daichi Uematsu mert nagyot álmodni, mi kultúrakedvelők pedig hálásak vagyunk értékes műveikért.

Érzik a ritmust, mozdulataikkal mindent elsöprő élményt nyújtanak a közönségnek, testük fáradhatatlan trenírozásával a táncművészet legnagyobbjai közé emelkedtek. A Győri Balett bármely tagját dicsérhetnénk az alábbi jelzőkkel, de az együttesben akadnak olyanok is, akik gondolatiságukkal is szeretnének maradandót alkotni.

Velekei László pedig direktorként motiválja csapatát, a 2024-es táncünnepen három saját darabot is bemutat az együttes. Pénteken egy esten, két felvonásban két remekművet láthatott a nagyérdemű, a Metro-t Sebestyén Bálint, míg a Next To You/Melletted darabot Daichi Uematsu neve fémjelez.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, előző egy háború utáni, lecsúszott, föld alatt élő társadalom drámáját mutatja be, míg utóbbi egy magányos farkas története, aki egy napon elveit feladva egy hangos lokálba tér be.

„Nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy lehetőséget kapjanak azon táncosaink, akik szeretnék kipróbálni koreográfusi vénájukat. Bálintot már nem kell bemutatni ilyen szempontból sem a közönségnek, hiszen nem ez az első alkotása, és bizony a Metro is nagyon izgalmasra sikerült.

Daichi e tekintetben elsőbálozó, másfél évvel ezelőtt keresett meg félénken, hogy mit szólnék hozzá ha ő is koreografálna. Persze azonnal igent mondtam, hisz Magyarország egyik legtehetségesebb táncosa, akkor miért ne? Benne maradt ez a gondolat, így megszületett az előadása, mely a Sorsok című estünkön debütált” – mesélte büszkén a Győr+ Médiának Velekei László.

Íme a Next To You:

Galéria: MekliZ Fotó

Az igazgató hangsúlyozta, friss, üde, lendületes produkciók készültek, és egy pillanatig sem volt félsz benne azzal kapcsolatban, hogy esetleg rosszul döntött azért, mert teret adott a társulat oszlopos tagjainak, hogy rendezhessenek. „Feltétel nélkül megbízok bennük! Csak olyan ötleteket szeretek felkarolni, amikor 19-re húzok vagy húzunk lapot. Hisz úgy vélem ennek a feszültsége és abszurditása előrébb viszi a történetet. Persze igaz, teljesen más valaki táncosként és alkotóként, de tudom, hogy a teljes együttes szívvel-lélekkel mögöttük áll, ahogy én is!” – zárta beszélgetésünket a direktor.

És egy kis ízelítő a Metro-ból:

Természetesen a harmadik új darabról is beszámolunk majd, vasárnap érkezik ugyanis A kockásfülű nyúl!

XIX. Magyar Táncfesztivál további produkcióira szeretettel várja a kultúrakedvelőket a Győri Balett.