Címke: népszokás
Hirdetés
J. Kovács Andrea 2023.05.28.

Piros pünkösd napja

A nyárelő legjelesebb napja pünkösdvasárnap. A húsvét utáni hetedik hét végén, vasárnap és a rá következő hétfőn megtartott keresztény ünnep a húsvéti időszak lezárása, egyben megkoronázása.

Pécskai István 2023.04.05.

Húsvéti népszokások akkor és most

Közeleg a húsvét. Ebből az apropóból dr. Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató, etnográfus, a Széchenyi István Egyetem Apácai karának egyetemi docense mesélt a keresztény ünneppel kapcsolatos népszokásokról a Győr+ Reggeliben.

MTI 2023.02.19.

Vasárnap tartják a mohácsi busójárás fő programjait

Vasárnap rendezik meg a mohácsi busójárás fő programjait; a maskarások dunai átkelésére, a főtéri felvonulásra, a koporsó vízre bocsátására, valamint az esti máglyagyújtásra várhatóan több tízezer érdeklődő lesz kíváncsi a Duna-parti városban.

J. Kovács Andrea 2023.02.17.

Farsang farkától hamvazószerdáig

A hétvégén megindulnak a tavaszköszöntő népszokások, Mohácson már űzik is a telet a busók. Elérkeztünk a mulatós, bálozós időszak végéhez, azaz farsang farkához.

Győr+ 2022.12.08.

Újvárosi Karácsonyváró

Az Újvárosi Művelődési Ház is ünnepi programmal készül az adventi időszakban.

Győr+ 2022.11.04.

Hagyományokkal és népszokásokkal teli november

Ahogy haladunk végig az év napjain, úgy jönnek elő a színesebbnél színesebb hagyományaink és népszokásaink. Az ősz utolsó hónapjához, a novemberhez érve is fel tudunk idézni jó néhányat ezek közül.

Földvári Gabriella 2022.06.05.

Piros pünkösd napján…

A pünkösd a húsvét utáni 50. napon kezdődő, kétnapos keresztény ünnep, amikor a Szentlélek eljövetelét és ezzel együtt az egyház megalapítását ünnepeljük.

J. Kovács Andrea 2022.04.18.

Locsolkodás Győrújbaráton

Szépen felöltözve, énekszóval és hideg vízzel telt vödrökkel érkeztek a Csobolyó Néptáncegyüttes kisebb-nagyobb legényei, hogy húsvéthétfő reggelén annak rendje,módja szerint meglocsolják a szebbik nem képviselőit. A locsolóvers elhangzása után hangos sivalkodás jelezte, hogy a fehér népviseletbe öltözött lányokat telibe találta a friss víz. Szárítkozás után aztán előkerültek a piros és a csoki tojások, így lány szárazon, fiú pedig üres kézzel nem ment ma haza Győrújbaráton.

Hirdetés