Címke: népszokás
Hirdetés
P. Csapucha Adrienn 2024.03.24.

„Haj, ki kisze haj, kivisszük a betegséget, behozzuk az egészséget…”

Győrben kiemelten fontos a hagyományok, népszokások ápolása, azoké is, melyeket országszerte is csak elvétve tartanak. Ilyen a téltemetés régi rituáléja, a húsvéti ünnepkörhöz tartozó kiszebáb égetés, melyet a Győri Művészeti és Fesztiválközpont szervezésében, a Csobolyó Néptáncegyüttes fantasztikus előadásában eleveníthettünk fel március 24-én, Virágvasárnapon.

Mihályi Orsi 2023.12.21.

A szakemberrel szinte mindenről, ami karácsony

Dr. Vehrer Adél néprajzkutató, a Széchenyi István Egyetem docense visszatérő vendég a Győri Édesben. Az ünnepek idején nagy élvezettel mesél nekünk a néprajzi szokásokról és hagyományokról. Olyan szokásokról, amiket már nem tartunk, és olyanokról, amiket tartunk, de nem biztos, hogy tudjuk, miért és hogyan alakult ki ez a szokás.

Bajzát Zsuzsi 2023.12.08.

Az adventi népszokásainkról

Koszorú, betlehemezés, szálláskeresés, várakozás. Az adventi időszak elcsendesedése ma már nagyon nehezen kivitelezhető, de mindenképp érdemes törekedni rá.

J. Kovács Andrea 2023.05.28.

Piros pünkösd napja

A nyárelő legjelesebb napja pünkösdvasárnap. A húsvét utáni hetedik hét végén, vasárnap és a rá következő hétfőn megtartott keresztény ünnep a húsvéti időszak lezárása, egyben megkoronázása.

Pécskai István 2023.04.05.

Húsvéti népszokások akkor és most

Közeleg a húsvét. Ebből az apropóból dr. Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató, etnográfus, a Széchenyi István Egyetem Apácai karának egyetemi docense mesélt a keresztény ünneppel kapcsolatos népszokásokról a Győr+ Reggeliben.

MTI 2023.02.19.

Vasárnap tartják a mohácsi busójárás fő programjait

Vasárnap rendezik meg a mohácsi busójárás fő programjait; a maskarások dunai átkelésére, a főtéri felvonulásra, a koporsó vízre bocsátására, valamint az esti máglyagyújtásra várhatóan több tízezer érdeklődő lesz kíváncsi a Duna-parti városban.

J. Kovács Andrea 2023.02.17.

Farsang farkától hamvazószerdáig

A hétvégén megindulnak a tavaszköszöntő népszokások, Mohácson már űzik is a telet a busók. Elérkeztünk a mulatós, bálozós időszak végéhez, azaz farsang farkához.

Győr+ 2022.12.08.

Újvárosi Karácsonyváró

Az Újvárosi Művelődési Ház is ünnepi programmal készül az adventi időszakban.

Hirdetés