Húsvéti népszokások akkor és most

Győr+ Fotó és szöveg: Győr+ Média
2023.04.05. 15:45

Közeleg a húsvét. Ebből az apropóból dr. Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató, etnográfus, a Széchenyi István Egyetem Apácai karának egyetemi docense mesélt a keresztény ünneppel kapcsolatos népszokásokról a Győr+ Reggeliben.

,,A húsvét az egyik legnagyobb keresztény ünnepünk. Az emberek ilyenkor a tavasz éledését is várták. Mindenki ünnepelte Jézust, amikor szamárháton, a szolgák állatán vonult be. Szimbolikus volt, hiszen a szamár a béke jelképe, ugyanis soha nem megy háborúba, nem harcol. A lóval lehetett, de a szamárral nem. Fontos most mindezt ebben a háborús időszakban megemlíteni. Az is egy szokás, hogy a népünk virágvasárnap színes ruhákat vett fel. Hasonlósági mágiával próbálták meghozni a tavaszt” – mesélte dr. Lanczendorfer Zsuzsanna

Talán kevesen tudják, hogy nagycsütörtököt régen zöld csütörtöknek hívták.

,,Ezen a napon csak zöld ételt lehetett enni. Nagyhét eleve böjt, de egyrészt a természet újraéledését is próbálták ezzel elősegíteni. Böjt idején nemcsak az ételt, de a zenét és a táncot sem engedték. Mondták is ebben az időszakban, hogy felkopott szegény muzsikusok álla” – magyarázta dr. Lanczendorfer Zsuzsanna.

A néprajzkutató elmondta, ezek a fontos és jeles napok eligazították az embereket. Ma is nagyon fontos ezeket a népszokásokat megélni, amelyek szerencsére népszerűek is – elég csak például a vőfélykedést megemlíteni.

A Győr+ Reggeliben készült beszélgetést itt hallgathatják vissza:

Kapcsolódó témák: #húsvét | #népszokás | #ünnep |