Címke: néprajz
Hirdetés
J. Kovács Andrea 2024.04.13.

„A lét titokzatosságához legközelebb a költészet visz”

A költészet napja alkalmából a Kisfaludy Károly Könyvtár vendége volt Iancu Laura József Attila-díjas költő, író, néprajzkutató. A végtelenül szerény, törékeny nő, feleség és kétgyermekes édesanya. A csángóföldi kicsiny faluból először egy csíkszeredai iskolába került, ahol már magyarul tanulhatott. Érettségi után Budapesten, Szegeden és Pécsett járt egyetemre, öt diplomát szerzett. A verseken kívül drámája, kisregényei, esszéi jelentek meg, valamint jelentős a tudományos munkássága is.

J. Kovács Andrea 2022.11.16.

Állandó kiállítás a tanítóképzőn

Dr. Barsi Ernő életművéből készült állandó kiállítás nyílt a Tanítóképző könyvtártermében. Néprajz- és népzenekutató, református lelkész, pedagógus, főiskolai tanár, hegedűtanár, kórusvezető, értékmentő, ismeretterjesztő volt ő egy személyben. Vagy ahogy a legkedvesebb tanítványa, dr. Lanczendorfer Zsuzsanna nevezi szeretett mesterét: a nagybetűs Tanító.

J. Kovács Andrea 2021.09.29.

Vízimalmok a tanítóképzőn

Érdekes kiállítás nyílt a Széchenyi Egyetem Apáczai Csere János Karának főépületében. A Pápateszéri Molnár Céh Egyesület és a SZE Barsi Ernő Szakkollégiuma a pápateszéri vízimalmokat és azok tulajdonosait, molnárjait mutatja be térképek, levéltári adatok, telekjegyzőkönyvek, vízikönyvek, az 1975-ös építészeti felmérés és helyszíni bejárások alapján.

Hirdetés