Hirdetés

Amatőr gyűjtők és profi néprajzosok találkoztak

Fotó: Ács Tamás
J. Kovács Andrea
2022.05.26. 13:09

A Magyar Néprajzi Társaság és a Rómer Flóris Múzeum hívta szakmai napra a néprajz iránt érdeklődő amatőr gyűjtőket a régióból, illetve az ország más részeiből.

Hirdetés

A résztvevőket Rózsavölgyi László, az önkormányzat Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottságának elnöke köszöntötte. „Örömmel támogatjuk a konferenciát, mert az ilyen intellektuális események töltik meg tartalommal városunk szellemi életét, erősítik tudományos hírnevét. A mai nap közelebb hoz minket elődeinkhez, megtudjuk, hogyan éltek, milyen foglalkozásokat űztek, kik játszottak meghatározó szerepet egy-egy történelmi korszakban. Amikor a múltról beszélünk, azt mindig a jövő érdekében tesszük”. – hangsúlyozta Rózsavölgyi.

Dr. Paál Zsuzsanna az esemény szervezője a Győr+ Média kérdésére válaszolva elmondta:

Hirdetés

A néprajzban fontos szerepe van az autodidakta gyűjtőknek, hiszen ők kiegészítik a szakemberek által végzett tudományos munkát. Utóbbi múzeumban, kutatóintézetben, oktatási intézményben zajlik, s a kutatóknak nincs lehetőségük mindenhová eljutni.

A Magyar Néprajzi Társaság közel 140 éves múltjára visszatekintve jól látszik, mennyire lényeges, hogy legyen egy lelkes gyűjtő hálózat a háttérben. Jelenleg 300 körülire tehető a számuk, vannak köztük idősebbek és diákok is. Itt most potenciális gyűjtők, hagyományőrzők, és szakavatott néprajzosok, a térség jó ismerői találkoznak egymással. Akiben megvan a lelkesedés és az érdeklődés, és szeretne bekapcsolódni a gyűjtő munkába, a múzeumon keresztül megteheti.

Szakmai hálózatot alakítottunk ki magunk körül, hogy mindazokat akik a kiírt pályázatokkal kapcsolatban megkeresnek bennünket, támogatni tudjuk.”

Galéria: Ács Tamás

Kapcsolódó témák: #hagyomány | #néprajz |
likeold
a fb oldalunkat