Hirdetés
Kiállítás

Vízimalmok a tanítóképzőn

Fotó: Ács Tamás
J. Kovács Andrea
2021.09.29. 19:53

Érdekes kiállítás nyílt a Széchenyi Egyetem Apáczai Csere János Karának főépületében. A Pápateszéri Molnár Céh Egyesület és a SZE Barsi Ernő Szakkollégiuma a pápateszéri vízimalmokat és azok tulajdonosait, molnárjait mutatja be térképek, levéltári adatok, telekjegyzőkönyvek, vízikönyvek, az 1975-ös építészeti felmérés és helyszíni bejárások alapján.

Hirdetés

Dr. Halbritter András Albert egyetemi docens megnyitójából az is kiderült, hogy a kis bakonyi faluban három patak csörgedezett, ezek mentén az elmúlt századokban vízimalmok rendszere működött, számukat tekintve 25, ami azért párját ritkító különlegesség, mert egyetlen településről van szó.

A tárlat megrendezése Nagy Péter helytörténet-kutatónak köszönhető. Valószínűleg nincs olyan ember, aki Nagy Péternél többet tudna a pápateszéri vízimalmokról. A Reflex Környezetvédő Egyesület munkatársaként kezdett érdeklődni a téma iránt, miután a szervezet Ökológiai Központja és Erdei Iskolája Pápateszéren található. Később a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum dokumentumtárában kiderítette, hogy 1975-ben – még egyetemistaként – olyan népszerű művészek és szakemberek is kutatták a teszéri malmok történetét, mint Sebestyén Márta, Sebő Ferenc, Jordán Tamás vagy Halmos Béla. Nagy Péter ezek után mélyen beleásta magát a az épített örökség emlékeibe, dokumentumaiba. A munkából egy budapesti kiállítás, majd könyv is született.

Hirdetés

A malmok közül pedig néhány gyönyörűen megújult. Elsőként Schvarcz Sándor vízimalma. Vele csaknem egyidőben kezdődött a Bögi malom felújítása új vízikerékkel, belső kerékkel, malomkő járattal, garattal és korhű berendezési tárgyakkal. Utóbbi érdekessége, hogy Bögi István volt a Pápateszéri Molnár Céh utolsó mestere, s a malom ma is a család tulajdonában van. Harmadikként Schremmer Annáék egykori malma öltött új külsőt, s várja a kíváncsi vendégeket. 2019 őszén megalakult a Pápateszéri Molnár Céh Egyesület is, mely a patakmalmok és hozzájuk kapcsolódó molnár hagyományok megismertetését, ápolását tűzte ki céljául.

A kiállítás három hétig látogatható az Apáczai Csere János Kar Liszt Ferenc utca 42. szám alatti földszinti kiállítóterében, védettségi igazolvánnyal.

Galéria: Ács Tamás

Kapcsolódó témák: #kiállítás | #néprajz |
likeold
a fb oldalunkat