Címke: néphagyomány
Hirdetés
J. Kovács Andrea 2023.05.28.

Piros pünkösd napja

A nyárelő legjelesebb napja pünkösdvasárnap. A húsvét utáni hetedik hét végén, vasárnap és a rá következő hétfőn megtartott keresztény ünnep a húsvéti időszak lezárása, egyben megkoronázása.

Szerző és fotó: Németh Boglárka 2023.04.30.

Májusfát állítottak Ménfőcsanakon

Szabó Jenő, önkormányzati képviselő és a Marcal Tánc-és Népművészeti Egyesület fiataljai májusfát állítottak vasárnap este a ménfőcsanaki Győri út és Fekete István utcák találkozásánál lévő körforgalom melletti parkban.

Győr+ 2023.04.10.

A győrújbaráti „virágszálakat” is meglocsolták

Szerencsére Győrben és a környékén is él még a húsvéthétfői locsolás hagyománya, így a győrújbaráti lányoknak sem kell attól tartaniuk, hogy elhervadnának. A Csobolyó Néptánccsoport hangulatos hagyományőrző locsolkodásán jártunk.

Németh Boglárka 2023.04.10.

A ménfőcsanaki néptáncos lányok már biztosan nem hervadnak el

Korán reggel népviseletben várták a ménfőcsanaki Marcal Tánc -és Népművészeti Egyesület lányai a fiúkat. A legények is megfelelő öltözetben, öblös vödrökkel érkeztek, amiket kútvízzel töltöttek meg. A lányokat kiküldték az udvarra, majd a különleges locsolóvers után jó nagy adag vizet kaptak a nyakukba, így már biztosan nem hervadnak el.

Győr+ 2023.04.10.

Húsvéthétfőre ébredtünk

Húsvéthétfő (vízbevető hétfő) a húsvét vasárnapi főünnepét követő hét első napja. Az ünnepnek a keresztény egyházban nincs különösebb jelentősége, elsősorban népszokásairól híres. Magyarországon munkaszüneti nap, legkorábbi lehetséges dátuma március 23., legkésőbbi április 26.

P. Csapucha Adrienn 2023.04.01.

Húsvétváró zenés téltemetés

Látványos felvonulással, különleges népi játékkal végérvényesen száműzte a telet a Csobolyó Néptáncegyüttes 60 tehetséges, ifjú táncosa szombaton délelőtt a belvárosban. A húsvéti vásár forgatagában felzúgó ünnepi parádé rengeteg érdeklődőt vonzott. A programot, annak leglátványosabb eleme, a kiszebábu égetés zárta.

J. Kovács Andrea 2022.11.16.

Állandó kiállítás a tanítóképzőn

Dr. Barsi Ernő életművéből készült állandó kiállítás nyílt a Tanítóképző könyvtártermében. Néprajz- és népzenekutató, református lelkész, pedagógus, főiskolai tanár, hegedűtanár, kórusvezető, értékmentő, ismeretterjesztő volt ő egy személyben. Vagy ahogy a legkedvesebb tanítványa, dr. Lanczendorfer Zsuzsanna nevezi szeretett mesterét: a nagybetűs Tanító.

HAK/KZS 2022.05.21.

Meg kell őriznünk a hagyományainkat!

Koncertekkel és izgalmas bemutatókkal vár minden látogatót a hagyományőrző nap szombaton késő estig, amelyen dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere is tiszteletét tette.

Garamvölgyi Imre 2021.10.30.

Piacnyitás Csanakon

Közel fél éves előkészítő munka után, október utolsó szombatján megnyílt Ménfőcsanakon a termelői piac. A Bezerédj-kastély kertjében megrendezett vásárt számos látványos produkció is színesítette.

Hirdetés