A győrújbaráti „virágszálakat” is meglocsolták

Győr+ Fotó: Krizsán Csaba
2023.04.10. 19:03

Szerencsére Győrben és a környékén is él még a húsvéthétfői locsolás hagyománya, így a győrújbaráti lányoknak sem kell attól tartaniuk, hogy elhervadnának. A Csobolyó Néptánccsoport hangulatos hagyományőrző locsolkodásán jártunk.

A Csobolyó Néptáncegyüttes 1991-ben alakult a Győrtől 10 kilométerre fekvő Győrújbarát községben. Az együttes alapítói Szalóki Géza és Kornélia, akik a kezdetektől 2011-ig itt tanítottak a Csobolyóban. Az évek alatt a Csobolyó a Nyugat-Dunántúli Régió egyik legjelentősebb műhelyévé nőtte ki magát, s amellett, hogy a népzene és a néptánc uralja a mindennapjaikat, a hagyományőrzésre is nagy hangsúlyt fektetnek.

A húsvéthétfői locsolkodás is ennek a jegyében telt: a legények elindultak, hogy friss vízzel hintsék meg a leányokat. A kissé csípős reggelen annyira nem eshetett jól a vödörből loccsanó frissítő, de nincs mese: ilyenkor vállalni kell a kockázatot, hisz a jutalom a legények mosolya és jóízű falatozása. Na meg persze hogy az ifjú virágszálak nem hervadnak el, s jövőre ismét pirostojással és szívélyes fogadtattásal várhatják a fess fiatalembereket.

Galéria: Krizsán Csaba

Kapcsolódó témák: #Győrújbarát | #húsvét | #néphagyomány | #tavasz |