Meg kell őriznünk a hagyományainkat!

Fotó: MekliZ Fotó/Balogh Szilárd
HAK/KZS
2022.05.21. 12:45

Koncertekkel és izgalmas bemutatókkal vár minden látogatót a hagyományőrző nap szombaton késő estig, amelyen dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere is tiszteletét tette.

Az már tisztán látszott a programajánlóból is, hogy igencsak izgalmasnak ígérkezik a Magyar Hagyományőrző és Jótékonysági Családi Nap, amelyet szombaton rendeztek meg Győrben, a Szent Lélek téren. Az esemény minden korosztálynak szól, akit érdekel a magyarság története, szereti a hagyományok ápolását és nyitott mindenre, amelyek mi vagyunk, a történelmünk szép és fájdalmas szakaszaival együtt. Ennek egyik meghatározó elemeként a Szent Korona pontos mását a családi nap egésze alatt megtekinthetik az érdeklődők.

Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármester is kilátogatott az eseményre, s köszöntőjében az esemény színvonalát és fontosságát is méltatta:

Reggel még esett az eső, mostanra viszont kisütött a nap, ami azt is jelzi: a Jó Isten velünk van! Hiszen lehetővé tette, hogy sokan kijöjjenek erre a rendezvényre, amely az első Győrben, és remélem nem az utolsó. Gratulálok a rendezőknek és egyben köszönöm is a munkájukat! Körbejártam a standokat és a sátrakat, melyek közül a legtöbbe aktívan is bekapcsolódhatnak a látogatók, s azt kell mondjam: ilyen még tényleg nem volt Győrben! A városunkban rengeteg esemény van, fesztiválváros vagyunk. Úgy gondolom, egy politikusnak, egy vezetőnek az is feladata, hogy bemutassa az itt élőknek, miből is fejlődött ki a városunk. Azt, hogy miért jó győrinek lenni, miért jó itt élni és miért ilyen stabil ez a város. Sokan nem is tudják, mennyire jó győrinek lenni… ”

A polgármester arról is beszélt, hogy sokakkal kell még megismertetni a városnak a történetét, amely igencsak gazdag. Elég csak például a Győr Kereszteket említeni, amelyeket nemrég 4 napon keresztül kerestek és végül 31 et találtak. Elmondta, hogy az, hogy Győrben ilyen jó élni, az elődöknek köszönhető és Magyarországra kivetítve is ez a helyzet.

„Fontos, hogy a Magyar Kormány nemzetben és nem országban gondolkozik. Így lehetünk újra erősek, s ahogy látjuk, ezért van súlya a szavunknak. Mi itt Győrben az elmúlt két év alatt két várossal kötöttünk testvérvárosi szerződést, az egyik Dunaszerdahely, a másik pedig Csíkszereda. Egy politikusnak tehát tettekben kell megnyilvánulnia és a nemzeti egység segítése pédául ilyen. Ezért fontosak a hasonló rendezvények, amelyek erősítik a nemzeti öntudatot. Jó, hogy a fiatalokat játékos módon ismerteti meg azokkal a népszokásokkal, játékokkal, nemzeti- és szakrális ereklyékkel, amelyek egészséges egy nemzeti öntudatban. Köszönöm, hogy itt vannak és elhozták a gyermekeiket is! ” – hangsúlyozta dr. Dézsi Csaba András.

A rendezvény tehát különleges, s ezt erősíti meg az is, hogy lehetőség van megismerkedni a rovásírással, lóhátra lehet pattanni és az íjászatot is kipróbálhatják az érdeklődők. Sőt, aki elég bátor, a csikósostor használatába is bepillanthat, vagy éppen vásárolhat kukoricalevélből készült használati és dísztárgyakat. Éhségűzőnek pedig mi is lenne tökéletesebb egy ilyen napon, mint a közkedvelt és laktató kürtöskalács.

Az utolsó koncert 21 órakor kezdődik, a Katapult zenekar lép fel, majd a nap Retro Discoval zárul.

Galéria: MekliZ Fotó/Balogh Szilárd

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt