Hirdetés
Címke: irodalom
Hirdetés
Kárpát Zsolt 2021.09.17.

Emlékmenet Radnóti Miklós tiszteletére

Radnóti Miklós, a túlságosan fiatalon, tragikus körülmények között elhunyt költőóriás előtt tisztelegtek pénteken Győrben. A Radnóti emléke, életműve és tragikus sorsa előtt tisztelgők kora délután a Kazinczy Ferenc Gimnázium előtt gyűltek össze, ahol beszédekkel és rövid műsorral idézték fel a költő páratlan munkásságát. Ezt követően az immár harmadik alkalommal életre hívott emlékmenet gyalogosan indult előbb az 1-es főút mellett álló Radnóti szoborhoz, majd tovább az Abda határában lévő emlékhelyre.

Ihász Nóra 2021.08.23.

30 éve hunyt el Nemes Nagy Ágnes

1991. augusztus 23-án, 69 esztendős korában hunyt el Nemes Nagy Ágnes, Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító, esszéíró. „Tanulni kell magyarul és világul, tanulni kell mindazt, ami kitárul, ami világít, ami jel: tanulni kell, szeretni kell” – írta egyik legszebb versében.

Győr+ 2021.08.04.

Nyolcvan éve hunyt el Babits Mihály

1941. augusztus 4-én hunyt el Babits Mihály költő, műfordító, akadémikus, a Nyugat nemzedékének egyik legnagyobb költője. Az MTVA Sajtóarchívumának portréja.

Hajba Ferenc 2021.05.29.

Ebben az ágyban aludt „kis Balázs”

Elárverezik azt a népies díszítésű ágyat, melyben József Attila Altatójának valós szereplője, „kis Balázs” hajtotta álomra a fejét.

Földvári Gabriella 2020.10.16.

Iloncsi színműveiből kötet született

Kovács Lajos történész a dénesfai Cziráky-kastélyból 1971-ben a győri múzeumba került irathagyatékot dolgozta fel. Iloncsi irathagyatékéból eddig két kötet látott napvilágot a Rómer Flóris Múzeum gondozásában, amelyek a grófnő csaknem teljes levelezését tartalmazzák. A most megjelent harmadik kötetben a grófnő kilenc színműve kerül első ízben a közönség elé, Kovács Lajos kutató munkája nyomán.

Hajba Ferenc 2020.09.13.

„Kérlelhetetlen és kemény volt”

Az író már azt is megnézi, hova szülessen – állítja pályája emlékezetében Galgóczi Erzsébet, akit éppen kilencven évvel ezelőtt adott vidékünknek a sors.

Farkas Mónika 2020.07.17.

Igaz történetek világmegváltó gyerekeknek

A győri Zalka Csenge Virág Ribizli a világ végén című népmesegyűjteménye nyerte el idén az Év Gyerekkönyve Díjat, a Móra Könyvkiadó gondozásában.

Földvári Gabriella 2020.06.08.

Villányi László új kötettel jelentkezett

Sorrendben a huszadik kötete jelent meg a közelmúltban Villányi László József Attila-díjas költőnek, a májusi bemutatót azonban a járványhelyzet miatt elhalasztották.

Hirdetés
likeold
a fb oldalunkat