Könyvet a kezekbe, ünnepet az olvasás szerelmeseinek!

P. Csapucha Adrienn Fotó: Ács Tamás
2024.06.13. 19:53

Muzsikaszóval, a rendezvény hangulatához illeszkedve vette kezdetét csütörtökön a 95. Ünnepi Könyvhét és 23. Gyermekkönyvnapok. A Kisfaludy Károly Könyvtárban a házigazda intézmény igazgatója mellett Király Farkas is köszöntötte a megjelenteket.

A 2017-ben alakult, tradicionális magyar népzene képviselőinek műsorával, azaz Mesics György és a Somló Banda ritmusban gazdag előadásával indult a kultúrakedvelők három napos kavalkádja csütörtökön. A könyvtár rendezvénytermében tartott ünnepségen elsőként dr. Horváth Sándor Domonkos szólt a közönséghez.

„Isten éltesse a könyvet, a könyvbarátokat, az írókat, a szerzőket. Turczi István József Attila-díjas költő azt szokta mondani, hogy a vers legyen veletek, én pedig most azt mondom rövid kis beszédem zárásaként, hogy az irodalom és a könyv legyen veletek, és ne csak a következő napokban!” – mondta a dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója.

Király Farkas, József Attila-díjas író a Tóth Samu tollából származó, A nyomtatott betű című könyvhöz fűződő viszonyáról szólt elsőként, hiszen ahogy fogalmazott, ez a 46 dekányi papír és festék indította el azon az úton, mely végül meghozta számára a sikert, az irodalom és az írás művészetének kalandos világában.

„Sokat nyújthatnak nekünk a könyvek. Nem menthetik meg a világot a pusztulástól, de általuk megismerhetjük a különbséget a jó a rossz, a háború és a béke között, és választhatunk melyik is jó nekünk. Szimbiózisban élünk a kötetekkel. Más már a könyvek illata és a nyomdászok mosolya, de sokkal szebbek ma a kiadványok, ráadásul a művekhez gyorsabban hozzá is juthatunk, úgy, ahogyan arra korábban sohasem volt példa” – mondta a József Attila-díjas író, majd ismét egy személyes gyermekkori emlékét osztotta meg a hallgatósággal.

Mint mondta 8 éves lehetett mikor édesapjával a Szamos partjánál pancsoltak, és döbbenten nézték végig, ahogy ukrán nyelvű bibliák úsznak a folyó vízén. A könyvek közül persze akad olyan, ami ma is a szerző birtokában van.

A csütörtöki találkozó zárásaként kalotaszegi muzsikák, mezőségi dallamok csendültek fel a megnyitót kísérő banda minikoncertjén.

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: P. Csapucha Adrienn, Németh Boglárka

Korábbi tudósításunk a témában:

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos