Címke: győri bencések
Hirdetés
Szigeti Sándor 2024.02.25.

A győri bencésektől az OBT-tagságig

Született győri, és az első jogász a családjában a Győri Járásbíróság 48 éves elnökhelyettese, akit január végén az Országos Bírói Tanács tagjává választottak. Pályájáról és civil életéről is kérdeztük dr. Kovács Gergelyt.

Győr+ 2023.06.16.

Gimnazista fiúkat zaklatott egy győri bencés szerzetes

Megdöbbentő zaklatási ügyről számolt be a Szent Mór Bencés Perjelség. A Győr+ Médiához is eljuttatott közlemény szerint 2018. májusában Hortobágyi T. Cirill, a Magyar Bencés Kongregáció prézes-apátja emailen több bejelentést is kapott, hogy az 1990-es évek közepén a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban fiatalkorú sérelmére az egyik szerzetestanár zaklatást, sorozatos érzelmi, hatalmi és szexuális abúzust követett el. Az eset megdöbbenést és megrendülést keltett a bencés szerzetesközösségben, amely ezúton is kifejezi mély együttérzését, bocsánatot kér a sértettektől és minden érintettől, támogatást és védelmet nyújtva számukra. Igény esetén az áldozatokat támogatják, büntetőjogi segítséget, pszichológiai tanácsadást és terápiát biztosítanak számukra.

Győr+ 2023.05.04.

Elhunyt Bárdos Oresztész atya

Bárdos Oresztész atyától búcsúznak a győri bencések. Mint írják, a 95 éves szerzetes a mai napon hazatért mennyei atyájához.

Földvári Gabriella 2022.12.14.

Új tetőt kap a Széchenyi téri bencés épületegyüttes

Folytatódik a győri bencés rendház és iskolaközpont megújítása. A novemberben kezdődött munkálatok során beépítik a rendház tetőterét és megtörténik az épületek tetőcseréje is. A beruházás állami forrásból valósul meg.

Győr+ 2022.09.07.

Emléktáblát avattak a bencések

Emléktábla avatással emlékeztek Holenda Barnabásra, a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium egykori igazgatójára, a bencés közösség meghatározó tagjára szerdán.

Ficsór Dávid 2022.08.30.

Impozáns terekkel bővül a bencés gimnázium

Három modern tanteremmel, közösségi terekkel és a kórus számára gyakoroló helyiséggel bővül a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium belvárosi épülete.

Zombai-Kovács Ákos 2022.01.13.

A járvány idején sem „lassítottak” a bencések

A második éve tartó Covid-járvány a győri bencések életét is jelentősen megnehezíti, de ettől még az élet és a náluk zajló fejlesztések nem álltak le. Ezt mondta a Győr Plusznak a közösség vezetője, Sárai-Szabó Kelemen. A perjel úgy fogalmazott, a vírus idején nehezebb a kapcsolattartás a hívekkel, de megtalálták a megfelelő utakat az emberekhez. A bencéseknél az elmúlt években soha nem látott, milliárdos fejlesztések zajlanak, ezek sem álltak le, sőt lassan a végéhez közelednek, a járvány ellenére a közösség csak előre tekint 2022-ben.

Hirdetés