Hirdetés
Járványhelyzet

Továbbra is az idősek oltása lesz a prioritás

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2021.03.23. 12:17

Az oltási munkacsoport vezetője ismertette, milyen irányelvek mentén folytatódik a magyarországi oltási program. György István ismét arra kérte az önkormányzatokat: segítség a háziorvosok oltás-szervezési munkáját.

Hirdetés

Dr. György István elmondta: Magyarország lakosságának 16,4 %-át beoltották már, ezzel messze megelőzzük az európai országok nagy többségét, egyedül az 500 ezer lakosú Málta előz meg bennünket.

Az oltási munkacsoport vezetője hozzátette: ez jó hír, de akkor válik igazán jó hírré, ha minden magyar állampolgárt sikerült beoltani.

Hirdetés

György István hozzátette: mivel egyelőre továbbra sincs elegendő számú vakcina, ezért az eddigi prioritási sorrendet fenntartják. A következő 3-4 hétben továbbra is a regisztrált idősek oltása lesz hangsúlyos, hiszen a legnagyobb kockázatot változatlanul a magas életkor jelenti.

A kistelepüléseken hamarosan munkába állnak az első honvédségi oltóbuszok, valamint több járóbeteg intézményt is bevonnak az oltási terv végrehajtásába.

Dr. György István aláhúzta: továbbra is arra kérik az önkormányzatokat, hogy segítség a háziorvosok munkáját az adminisztrációs és szervező tevékenységben, az oltásra hívottak elérésében, a települések lehetőségei szerint egy-három fővel.

Dr. Müller Cecília ezt követően úgy fogalmazott: elemi erővel tombol a járvány Európában, így Magyarországon is. Mostanra túlnyomó többségben már az angol mutáns van jelen hazánkban is.

Az országos tisztifőorvos felhívta rá a figyelmet: az angol vírus jellemzője, hogy különböző korcsoportokat betegít meg egymás után, erősebb, és sokkal fertőzőbb. A magasabb fertőző képesség mellett ráadásul sokkal súlyosabb a betegség lefolyása, a halálozási arány pedig az angol vírus esetében elérheti az ötvenöt százalékot.

A tisztifőorvos végül arra kért mindenkit: ne azért tartsuk be a járványügyi előírásokat, mert valaki ezt előírta, hanem azért, hogy megóvjuk embertársaink, családunk és barátaink életét.

Kapcsolódó témák: #Járványhelyzet | #koronavírus | #Magyarország |
likeold
a fb oldalunkat