Hirdetés

Tovább gyengélkedik a forint

Fotó: Győr+ Archív
Kárpát Zsolt
2022.07.06. 15:19

Szerda reggel sem ébredtünk erős forintra, délelőtt 408 és 410 forintot kellett fizetni egy euróért. A dollárral szemben is tovább gyengült a magyar fizetőeszköz, ugyanis 1 dollár már több mint 400 forintot ér. Az orosz-ukrán háború kitörése óta 15%-al értékelődött le a magyar pénz az euróval szemben. A jegybanki alapkamat emelések sem javítottak a forint helyzetén, pedig a Nemzeti Bank egy év alatt 0.6%-ról 7.7%-ra növelte az alapkamatot.

Hirdetés

Pesszimisták a pénzügyi elemzők és gazdasági szakértők többsége a forint keddi mélyrepülése után. Jelenleg megbecsülni sem lehet meddig tart a magyar fizetőeszköz romlása. Így van ezzel Sej Attila az Arrabona Privátbankár Kft. ügyvezetője. Szerinte a forint folyamatos gyengülésének nem az ukrajnai háború az oka. Mert például a lengyel zlotyi vagy éppen a cseh korona értéke mindössze néhány százalékot csökkent az euróval szemben.

„Azt gondolom, hogy a forint gyengülése belső gazdasági okokra vezethető vissza, egyrészt nem tudunk megállapodni az Európai Unióval a támogatásokkal kapcsolatban. Nem beszélve arról, hogy a külkereskedelmi mérlegünk folyamatosan romlik.”

Hirdetés

A jegybanki alapkamat emelések sem javítottak a forint helyzetén, tette hozzá az elemző.

„Az elmúlt egy évben óriási kamatemelési cikluson mentünk keresztül, és ez gyakorlatilag meg sem látszik a forint árfolyamában. Hiába próbál monetáris eszközökkel segíteni a Jegybank, ez úgy tűnik hatástalan.”

A következő hetekben sem várható javulás és a magyar pénz további romlására lehet számítani.

„Nem látok egyenlőre olyan kapaszkodót, ami döntően erősíteni tudná a forintot, az EU-val érdemes lenne megállapodni, talán ez adhatna újra bizalmat a forint piacának.”

Sej Attila azt is hozzátette a befektetők az elmúlt időszakban a dollár felé fordultak és sokan megtakarításként is dollárt vásárolnak.

Korábban írtuk:

Kapcsolódó témák: #árfolyam | #euro | #forint | #Győr+ TV | #híradó | #pénzügy |
likeold
a fb oldalunkat