Tartósan csökkenhetnek az üzemanyagárak

Kárpát Zsolt depositphotos.com
2023.03.02. 13:58

Szinte egész februárban csökkentek a hazai üzemanyagárak, és úgy tűnik, hogy ez a trend márciusban tovább folytatódik. A benzin nagykereskedelmi ára szerdán bruttó 3 forinttal csökkent, a gázolaj ára a hét közepén nem változik. Így figyelembe véve az aktuális átlagárakat a 95-ös benzinért 610, míg a gázolajért 618 forintot kell fizetni literenként.

Bár a dízel néhány forinttal drágul pénteken, ettől függetlenül a jövő héten várhatóan még olcsóbb lehet az üzemanyag. Bujdos Eszter a holtankoljak.hu tulajdonosa szerint úgy tűnik az árcsökkenés tartós lesz.

„Azt kell látni, hogy itt a forint erősödése kapcsán az euróval és a dollárral szemben komoly árcsökkenésnek lehetünk majd a tanúi a jövő héten. Ennek a mértéke még bizonytalan, de azért azt látjuk, egyre nagyobb eséllyel fogunk közelíteni átlag árat tekintve a 600 forinthoz. Hiszen néhány olcsóbb töltőállomáson már ötössel kezdődő üzemanyagárakkal is találkozhatunk” – mondta el a Győr+ Médiának Bujdos Eszter.

A holtankoljak.hu tulajdonosa azt is hozzátette, az olaj világpiaci ára stabilnak mondható, ez várhatóan a közeljövőben nem fog változni:

„A brant olaj hordónkénti ára idén 80 dollár körül mozog, plusz-mínusz 5 dollár. Egy pici emelkedés látszik most az világpiaci áron, de ennél jóval magasabb árakra nem kell számítani. Tehát úgy tűnik az olajkitermelő országok ezzel a 80 dolláros árszinttel elégedettek.”

Míg tavaly a kisebb kutak működése bizonytalanná vált, az ársapka eltörlésével rendeződni látszik a helyzet. Üzemanyaghiány sincs sehol.

Mivel a töltőállomások szeretnének nagyobb forgalmat generálni, ezért az autósoknak érdemes odafigyelni az akciókra, mert a kutakon jelentős, literenként akár 20-30 forintos árkülönbséget is megtapasztalhatunk.

Fotó: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #híradó | #tankolás | #üzemanyagár |