Szerdáig még ki lehet tölteni a nemzeti konzultációt

Győr+ Fotó: MTI/Balogh Zoltán
2024.01.16. 07:11

A kormány 11 kérdéskörben kéri ki az emberek véleményét. A válaszadók száma már a múlt héten meghaladta az 1,2 milliót. A témák között szerepel a rezsicsökkentés vagy a kamatstop fenntartása, Ukrajna uniós tagsága és a migránsgettók létrehozása is. A szerdai határidőig papíron és interneten is lehet még válaszolni a kérdésekre.

A migránsgettók témája is szerepel a szerdáig még kitölthető nemzeti konzultációban. A kérdőíven a kormány felhívja a figyelmet: Brüsszel arra akar kötelezni bennünket, hogy már a menekültügyi kérelmek elbírálása előtt engedjük be a migránsokat az országba.

A nemzeti konzultáció összesen 11 kérdéskört tartalmaz. Ezek között van az ukrán gabona ügye is. Az Ukrajnából érkező, kétes eredetű gabona ugyanis korábban elárasztotta az uniót és piaci zavarokat okozott. Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalán hétfőn bejelentette: a határ menti tagállamok agrárminisztereivel közös levélben szólítjuk fel ismét cselekvésre az Európai Bizottságot.

Úgy fogalmazott: Brüsszelnek haladéktalanul cselekednie kell az európai gazdák védelmében. Minden eszközzel meg kell védenünk a magyar gazdák érdekeit az ukrán dömpingáruval és a sokszor kétes minőségű mezőgazdasági termékekkel szemben.

A nemzeti konzultációban a gabonaügyön kívül többek között Ukrajna uniós csatlakozásáról, a rezsitámogatásokról, illetve a gyermekvédelemről is mindenki elmondhatja a véleményét.

Forrás: hirado.hu