Hirdetés
Operatív törzs

Száz nap, és épül a magyar vakcinagyár

Fotó: Győr+ Archív
Győr+
2021.05.17. 12:30

Magyarországon közel 100 évig gyártottak humán oltóanyagokat. A vakcinagyártás kutatást és fejlesztést igényel, így olyan iparágat követel meg, ahol a kreativitás, a megfelelő szakmai ismeretek elengedhetetlenek.

Hirdetés

Elindult a visszaszámlálás, száz nap múlva lerakják Debrecenben a magyar oltóanyaggyár alapkövét – jelentette be György László, a gazdasági stratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár.

A Debreceni Egyetemen rendelkezésre áll az a tudás, amely a gyár működéséhez, a fejlesztésekhez szükséges – mondta az államtitkár.

Hirdetés

Müller Cecília az operatív törzs hétfői tájékoztatóján ismertette, hogy hétfőre 426 új koronavírusos beteget regisztráltak, meghalt 38 beteg. Kórházban 2259 fertőzött beteget ápolnak, közülük 258-an vannak lélegeztetőgépen.

Vakcinabőségünk van. Hosszan, hetekig, hónapokig vártunk erre a mondatra – hangsúlyozta Müller Cecília, aki a debreceni oltóanyaggyárral kapcsolatban elmondta: ha minden a terv szerint halad, jövő év végére rendelkezésre állhat a magyar koronavírus elleni vakcina. 

Kiss Róbert alezredes, az ügyeleti központ vezető helyettese elmondta: péntek óta ingyenesen le lehet tölteni azt a jelenleg tesztüzemmódban működő mobilalkalmazást, amely igazolja az oltás meglétét, ezzel képes a védettségi igazolvány kiváltásra. Mint mondta, a Google Play áruházban EESZT alkalmazás nevű, az App Store-ban pedig EESZT Lakossagi nevű applikáció megkönnyíti mind az oltottak, mind a szolgáltatók helyzetét (ide kattintva elérhetőek a linkek az áruházakhoz).

Kapcsolódó témák: #Járványhelyzet | #koronavírus | #operativ törzs |
likeold
a fb oldalunkat