Hirdetés
Járványhelyzet

Már telefonon is elérhető a védettségi igazolványunk

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2021.05.14. 09:39

A védettségi igazolvány még augusztusig biztosan az életünk része lesz, ezt Orbán Viktor is megerősítette pénteki rádiós interjújában. Enélkül nem járhatunk konditerembe, moziba, vagy étteremben sem. A plasztikkártyát kiegészíthetjük (vagy kiválthatjuk, ez még egyelőre nem tisztázott) okostelefonos alkalmazással is.

Hirdetés

Az első lépés ehhez az eeszt.gov.hu oldalon való bejelentkezés, melyet Ügyfélkapuval, elektronikus személyigazolvánnyal, vagy telefonos azonosítással tehetünk meg.

Az alkalmazást jelen pillanatban androidos telefonokon és iPhone-okon is meg lehet találni, jelenleg a Google Playben EESZT alkalmazás, az App Store-ban pedig EESZT Lakossagi néven fut, de ide kattintva bárki elérheti őket keresgélés nélkül is, ha belépett az EESZT-be. Egyelőre azonban telefontípustól függően előfordulhat, hogy az alkalmazás nem található kereséssel, csak a fenti, közvetlen linken keresztül találjuk meg azt.

Hirdetés

Az oldalon egy elég részletes leírást is mellékeltek. A főbb lépések a következők:

  • először is be kell lépni az EESZT felületére, és el kell látogatni a fentebb már linkelt, Mobilalkalmazások almenübe;
  • majd itt alul az EESZT Alkalmazás alatt rá kell kattintani az új regisztráció gombra
  • a telefonra letöltött alkalmazásban meg kell adnunk a tajszámunkat, aztán be kell olvasnunk az EESZT-ben megjelenő QR-kódot, aztán a telefonon megjelenő kódot be kell írnunk az EESZT-ben megjelenő mezőbe (azaz oda-vissza azonosítanunk kell magunkat)
  • meg kell adnunk egy hat számjegyű PIN-kódot

És elméletben így elérhetővé válik digitálisan is a védettségi igazolvány, a gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a rendszer még nem teljesen állt fel. Nem mindig jelenik meg az új regisztráció feliratú gomb az EESZT-ben, az alkalmazás regisztráció után hajlamos közölni, hogy regisztráljunk, vagy egyszerűen az azonosítási lépéseknél nem sikerül továbblépni, erre több panaszt is találni Facebookon és különböző fórumokon.

likeold
a fb oldalunkat