Hirdetés
Kereskedelem

Rövidebb vasárnapi nyitvatartást akarnak

Illusztráció: depositphotos.com
Zombai-Kovács Ákos
2022.07.05. 12:23

Rövidebb vasárnapi nyitvatartást szeretne a kereskedelemben a KASZ. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete szerint, ha a hét utolsó napján csak 12 óráig lennének nyitva az üzletek, azzal részben enyhíteni lehetne a munkaerőhiány miatti túlterhelést. Hatalmas munkaerőhiány van a szférában, annak ellenére, hogy a munkáltatók többféle módon is megpróbálták magukhoz csalogatni a szükséges munkaerőt. A KASZ első körben a munkáltatókkal ülne le, hogy a rövidebb vasárnapi nyitvatartásról egyeztessen.

Hirdetés

A hazai üzletekben, így a győriekben is, egyre nagyobb gondot okoz a munkaerőhiány. A kereskedelmi ágazat régóta küzd a problémával, amit most úgy enyhítenének, hogy rövidített vasárnapi nyitvatartást javasol a KASZ. A kereskedelmi alkalmazottak szakszervezete szerint a hét utolsó napján, legfeljebb déli 12 óráig kéne nyitva lenniük az üzleteknek.

„Lépéseket szeretnénk tenni azért, hogy a hét utolsó napján legfeljebb déli 12 óráig legyenek nyitva a boltok, ami több szempontból is kedvező lenne” – mondta Potyondi Antal. „A nyitvatartási időszak csökkentésével a jelenlegi munkavállalói struktúra munkaóráit úgy lehetne beosztani, hogy magasabb létszám jusson a forgalmasabb időszakokba, ezzel javítható a szolgáltatás minősége és csökkenthető a dolgozók munkaterhelése is” – tette hozzá a KASZ alelnöke. „Egy ilyen szabályozás bevezetése a kereskedelemben dolgozók munka/magánélet egyensúlyára is kedvező hatással lenne” – hangsúlyozta az érdekvédő.

Hirdetés

Az elmúlt időszakban viszonylag komoly mértékű béremelések voltak az ágazatban, ennek ellenére nem túl vonzó, a kereskedelmi szakma. Kevesen vannak és túlterheltek is a boltokban dolgozók, amin a KASZ szívesen változtatna.„Nehéz fizikai munkáról beszélünk, sokszor 10-12 órát dolgoznak a kollégák, mert kevesen vannak, érthető módon nem túl vonzóak ezek a munkakörülmények, még akkor sem, ha a legtöbb boltban vagy komolyabb fizetésemelés, vagy a béren kívüli juttatásokat bővítették ki a munkáltatók” – fogalmazott Potyondi Antal.

Tavaly kétszámjegyű béremelést tudott kiharcolni a szakszervezet és idén is ez lenne majd a cél, a valószínűleg szeptemberben induló bértárgyalásokon. Az infláció azonban még közbeszólhat, hangsúlyozta a KASZ alelnöke. „Tavaly úgy éreztük sikeres bértárgyalásokat folytattunk, aztán jött a mostani magas infláció és mindez már nem is tűnik annyira sikeresnek, az ősszel induló bértárgyalásokon is próbálunk hatékonyak lenni, de ebben a mostani inflációs helyzetben semmi sem biztos” – mondta a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének alelnöke.

Potyondi Antal hozzátette, a folyamatos béremelések ellenére Ausztria elszívó hatása igen nagy, de a megyén belül is komoly mozgás van a kereskedelemben. A határ mentén ugyanis többet lehet keresni a boltokban, mint mondjuk Győrben, és sokan, már egy kicsit több bérért is szívesen ingáznak.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Illusztráció: depositphotos.com

likeold
a fb oldalunkat