Hirdetés
Megmozdult az ország

Rekordrészvétellel zárult a Botra fel! kampány

Fotó: Baranyi Norbert
Győr+
2022.05.31. 14:05

Minden eddiginél többen vettek részt a hétvégén a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége és a Magyar Hypertonia Társaság által közösen szervezett Botra fel! megmozduláson. Az eredetileg 24 városban meghirdetett sétán közel 1300-an vettek részt annak érdekében, hogy felhívják a sport jótékony hatásaira a figyelmet a cukorbetegség és a magas vérnyomás ellen. A program végül 22 városban valósult meg sikeresen, két helyszínen – Kaposváron és Sarkadon – a hétvégi heves esőzés miatt későbbi időpontban rendezik meg a sétát.

Hirdetés

Helyszínenként átlagosan közel 60 nordic walking túrázó vett részt a negyedik országos Botra fel! programon, melyet a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ) indított el 2017-ben. A kezdeményezés fő célja az, hogy felhívja a figyelmet az egészségünket fenyegető, gyakran diagnosztizálatlan népbetegségekre – amilyen a diabétesz és a magas vérnyomás is –, illetve arra, milyen fontos szerepet játszik a hatékony terápiában a rendszeres testmozgás.

A túrázók összesen 11 megye 22 városában teljesítették sikeresen a távot, annak ellenére, hogy az időjárás a déli országrészben nem volt túl kegyes, így Makón és Szegeden esőben botoztak, Kaposváron és Sarkadon azonban úgy döntöttek a szervezők, hogy elhalasztják a rendezvényt egy későbbi időpontra. Ennek megfelelően Kaposváron június 4-én, Sarkadon pedig június 15-én pótolják majd a megmozdulást.

A résztvevők vércukor- és a vérnyomásértékeit a program előtt és után is megmértük, és bizony akadtak olyanok, akiknek további vizsgálatokra lesz szükségük, mert ugyan tudomásuk szerint nem cukorbetegek, az értékeik a séta előtt magas voltak, és a vérnyomás mérések során is találkoztunk kiugró adatokkal” – mondta el a tapasztalatait Füzesi Brigitta, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének elnöke, aki szerint sok új csatlakozó is volt szinte az összes helyszínen, és meglepődve tapasztalták, hogy a séta után milyen jól érzik magukat, jók az értékeik és legközelebb is szeretnének eljönni.

A kampány jelentőségéről bizony szomorú statisztikák tanúskodnak: évről évre több magyart érint ugyanis a cukorbetegség és a magas vérnyomás, az előrejelzések pedig még sötétebb képet festenek a jövőről. A civilizációs kórok ugyanakkor gyakran egymással is összefüggésben állnak, és növelik a súlyosabb, szív- és érrendszeri-, idegrendszeri- vagy éppen vese- és látószervi betegségek megjelenésének kockázatát. Éppen ezért olyan fontos, hogy a diabétesszel, illetve hipertóniával küzdő betegek minél több információt kapjanak a tünetekről és a korai felismerés jelentőségéről, így mihamarabb hozzájuthassanak az életmentő szakorvosi kezeléshez. A betegségek szinten tartásának alapköveit a következetes terápia, a tudatos életmódváltás, a kiegyensúlyozott táplálkozás és persze a rendszeres testmozgás jelentik – ez a Botra fel! mozgalom fő útravalója.

A szervezők terveik szerint jövő tavasszal is várják majd az érdeklődőket az ötödik Botra fel! megmozdulásra. 

A fotók a budapesti, XVII. kerületi sétán készültek.

Hirdetés