Orbán: Ukrajna uniós tagsága nem esik egybe Magyarország nemzeti érdekeivel

Győr+ Fotó: MTI/Fischer Zoltán
2023.12.01. 08:37

A csütörtöki Kormányinfó után pénteken Orbán Viktor beszélt a legújabb kormányzati intézkedésekről a Kossuth Rádió reggeli műsorában. A miniszterelnök az EU-s ügyek kapcsán a többi között elmondta: Ukrajna uniós tagsága nem esik egybe Magyarország nemzeti érdekeivel.

Ahogy arról portálunk is beszámolt szerdán ülésezett a kormány, az ott meghozott legfrissebb döntésekről pedig Gulyás Gergely adott tájékoztatást csütörtökön a Kormányinfón.

Pénteken pedig már Orbán Viktor fejtette ki véleményét a főbb kérdésekben a Jó reggelt Magyarország! című műsorban.

A miniszterelnök úgy kezdte: korán van filozófiai kérdések áttekintéséhez, de mégis beszélni kell erről. Mint mondta, Magyarország nem vétózik, de meg fog akadályozni döntéseket. “Az Unió alapszerződése azt mondja, hogy bizonyos tárgykörökben csak akkor van döntés, ha abban minden tagállam egyetért. Mi nem ellene vagyunk valaminek, hanem nem jön létre közös álláspont a tagállamok között” – fogalmazott a kormányfő, majd hozzátette, hogy szerinte az Unió egységét úgy lehet megőrizni, ha bizonyos kérdésekhez, amiben nincs egyetértés, ahhoz ne is kezdjünk hozzá. Ilyen például az Ukrajna csatlakozásával kapcsolatos felvetés is. “Ukrajna uniós tagsága nem esik egybe Magyarország nemzeti érdekeivel” – emelte ki Orbán rámutatva arra, hogy az ukrán csatlakozás hatásairól semmit nem lehet tudni. “Nem tudjuk megmondani, mekkora a területe Ukrajnának. Nem tudjuk, mekkora népességről beszélünk, és az ukrán mezőgazdaság beemeléséről sincsenek tanulmányok. Arról sincs információ, mekkora pénzt kapna Ukrajna, és honnan és kitől” – a miniszterelnök úgy véli, amíg ezekre a kérdésekre nincs válasz, addig nem érdemes a csatlakozási tárgyalásokat megkezdeni.  

Természetesen a háború már érezhető hatásairól is szólt a kormányfő. “Ma az európai gazdaságok rossz állapotban vannak, sok helyen leálltak a beruházások. Ezzel párhuzamosan szórja a pénzt az EU Ukrajnára. Azért küldünk pénzt és fegyvert Ukrajnába, hogy győzzön, de nem győz. Békére és tűzszünetre van szükség!” Orbán Viktor hozzátette, szerinte azért kellene módosítani az Unió költségvetését, mert elfogyott a pénz, pedig csak a harmadik évében vagyunk a költségvetésnek.

A miniszterelnök a péntek reggeli beszélgetésben kiemelte: harcolni fog Magyarország szuverenitása mellett, a nemzeti konzultáció pedig erőt ad a tárgyalások során.

Gazdasági kérdéseket boncolgatva Orbán elmondta, hogy 2023 egy nagyon veszélyes év volt, a háború, a szankciók, az energiaválság és az inflációk is óriási nehézséget okoztak. Úgy véli 2024 egy reményteljes esztendő lesz. “A minimálbér emelése jó hír, és a nyugdíjakat is 6 százalékkal emeljük. Az áremelkedést meghaladó béremelések lesznek 2024-ben – sorolta az intézkedéseket a kormányfő. Kiemelte azt is, hogy az otthonteremtési rendszert kibővítették, továbbá megemelték a babaváró hitel összegét is, és szerinte a 13. havi nyugdíjat is ki tudják fizetni. 

Végezetül elmondta, hogy a gazdasági szempontú megközelítést kell alkalmazni, és a világ minden országával kereskedni kell, mert kicsi a piacunk. “Ebben a pillanatban a világ legjobban fejlődő része keleten van, és ennek mentén kell a döntéseket meghozni. Próbálom kitágítani a gazdasági teret a magyar cégek előtt” – zárta a találkozót Orbán Viktor.