Gulyás: maradnak a kamatstopok, új napelemes pályázatok jelennek meg jövőre!

Győr+ Fotó: MTI/Soós Lajos
2023.11.30. 12:27

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kormányinfót tartott csütörtökön. Mutatjuk a legfrissebb intézkedéseket!

Tegnapi napon ismét ülésezett a kormány, az ott meghozott legfrissebb döntésekről adott tájékoztatást Gulyás Gergely. “Brüsszelből jönnek a legfontosabb hírek, még idén lesz egy csúcstalálkozó is, fontos témákkal. A két legfontosabb téma az eu-s költségvetés módosítása, illetve Ukrajna uniós csatlakozása. Mindkét ügy előkészítetlen, nincs indoklás arra, hogy miért van erre szükség, és milyen hatásai lesznek. Ráadásul a költségvetésből történő kifizetésekre nemcsak hazánk és Lengyelország panaszkodhat, de a helyreállítási alapnál is alacsonyak a kifizetések, még azoknál az országoknál is, akik egyébként részesültek valamelyest ezekből. Ehhez még hozzájön, hogy jogellenesen tagadják meg ezeknek a pénzeknek a kifizetését” – ismertette a miniszter. Gulyás Gergely hozzátette: ami Ukrajna csatlakozását illeti, van egy előkészítő anyag ugyan, de nehéz megérteni az időzítést, hiszen Ukrajna nem teljesítette a tárgyaláshoz szükséges feltételeket. “Nem áll rendelkezésre szakvélemény, ami kiszámolná, hogy mit jelent az uniónak Ukrajna csatlakozása.

Magyarország ebben a pillanatban egyik ügyben sem tud hozzájárulni a közös döntéshez. Senki nem él vétójoggal, közös döntések születnek, ha egy tagállam véleménye eltér, akkor a közös döntés nem jön létre” – mutatott rá a miniszter.

Mint mondta Magyarország kormánya a választópolgárokhoz fordult, és ezt javasolják a többi tagállamnak is, hogy a fontos kérdésekben közös döntések szülessenek.

A kamatstopokról azt mondta Gulyás Gergely, hogy a lakosság védelme kiemelt fontosságú. A jelenlegi kamatszint mellett indokolt, hogy megvédjék a családokat és a vállalkozásokat, így maradnak a kamatstopok. “A kis- és közepes vállalkozások esetében 2024 áprilisig 1-jéig meghosszabbítjuk a kamatstopot, ez 30 ezer vállalkozást érint, de 2024 július 1-jéig meghosszabbítjuk a lakossági kamatstopot is, ami 350 ezer családot érint. A diákhitel kamattámogatását pedig 2024 július 1-jéig hosszabbítjuk meg” – ismertette a miniszter.

Gulyás Gergely egyúttal bejelentette, hogy a kormány elkötelezett, hogy minél több zöld energia termelését és tárolását tudják biztosítani a családoknak és a kis- és közepes vállalkozásoknak. “Kiírunk pályázatot napelemekre és megtermelt energia tárolására 70 milliárd forint értékben, több mint 10 ezer család élhet vele és ezt a vállalkozásokra is kiterjesszük” – mondta, majd hozzátette, hogy 2024. február 5-ei határidővel írják ki a pályázatokat, a nyertes pályázatokat 2026. április 30-ig kell befejezni.

A magyar energia mixben a zöld energia nőni fog.

A kormányinfón újságírói kérdésre reagálva Gulyás elmondta: mind a baloldali választóknak és pártoknak azt javasolja, hogy töltsék ki a nemzeti konzultációt.  Ugyancsak kérdésre válaszolva a miniszter kiemelte: Brüsszelben akkor lesz fordulat, ha az EP-választáson fordulat lesz, és így a migráció területén is csak ekkor lehet változás, sőt arról is beszélt, hogy a kormány támogatja Svédország NATO-csatlakozását.

“Minden családbarát javaslatot a kormány szívesen fogad, de nem volt előterjesztés a kormány előtt a 14 év alattiak országos ingyenes közlekedéséről” – válaszolt már egy másik felvetésre Gulyás. Ezt követően a kórházak adósságairól szólt, mint mondta azokat a jövőben is rendezni fogják.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közölte: a későbbiekben fog élesedni a nemzeti konzultáció online kitöltési lehetősége, majd elmondta azt is, hogy nincs végleges döntés arról, hogy mely termékekkel bővül majd az online-árfigyelő rendszer.

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, az EU-nak nincs válasza a határvédelemre, és nem támogatja, hogy erővel védjék a határt. Jó tagállami válaszok vannak, és ezért hozták létre Magyarországon a határvadász századokat.

A miniszter közölte azt is, hogy az EU azt követeli Magyarországtól, hogy a helyreállítási alapban való részvétel miatt köteles bizonyos feladatokat elvégezni. Ezek közé tartozik a nyugdíjrendszer fenntarthatósága, és a következő 10 évben egyébként sem fenyegeti a magyar nyugdíjrendszert semmilyen fenntarthatósági probléma. 

Kapcsolódó témák: #Európai Unió | #kamatstop | #kormányzat |