Jó reggelt Magyarország!

Orbán: részesei vagyunk a konfliktusmezőnek!

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda
Győr+
2022.02.04. 07:35

A szokott rend szerint, ezen a pénteken is a Kossuth Rádióba látogatott Orbán Viktor. A miniszterelnök moszkvai látogatásáról, a gázkérdésről, végezetül a koronavírusról és az ezzel kapcsolatos új kormányzati döntésekről is beszélt a reggeli műsorban.

Orbán Viktor a műsorban moszkvai látogatásáról és annak eredményességéről beszélt elsőként, mely a miniszterelnök szerint rendkívül sikeres volt. Az öt órás találkozó során egyebek mellett biztossá vált, hogy Magyarország a világpiaci ár töredékéért kap gázt Oroszországtól, miközben Európa más részein ellátási gondok lehetnek. A gáz kérdése kapcsán hozzátette: Oroszország és Magyarország közötti hosszú távú gázszállítási szerződés értéke a jövőre nézve különösen nagy lesz, tehát nem csökkenteni kell a mennyiséget, hanem inkább növelni. Elmondta már tizenkettedszer tárgyalt Putyinnal, ez most mégis különleges volt, a jelenlegi konfliktushelyzetre tekintettel.

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala

Magyarország békét akar, ehhez sok tárgyalás szükséges, így egy békemisszió is volt ez a látogatás. “Részesei vagyunk ennek a konfliktusmezőnek” – mondta a kormányfő. A miniszterelnök kiemelte “jégtörők vagyunk, mivel mi is békét akarunk.” Hozzátette: utánunk a német és a francia kancellár is Moszkvába látogat majd, de mi tettük meg az első lépést.

Mint kiderült 9 javaslatot tett Orbán Viktor az orosz elnöknek, ebből 8 ügyben sikerült megállapodniuk. “Oroszországgal szerencsére jó viszonyunk van, Szovjetunióval rossz kapcsolatunk volt, de az már a múlt” – hangsúlyozta Orbán. “Van önálló politikánk és a magyar érdek jelen van a világpolitikában. Sokan idejönnének gyárat építeni, befektetni és együttműködést keresni. Az elmúlt 12 évben barátokat gyűjtöttünk” – fogalmazott a miniszterelnök a reggeli rádióinterjúban.

A miniszterelnök úgy véli, hogy Magyarországnak van tekintélye és ez a gazdaságra is igaz. Intézkedéseink ugyan sokszor vitát generálnak, de pont ez adja a tekintélyünket is. Mint mondta, a legfontosabb, hogy hazánk energiafüggőségét megszüntessük, ehhez azonban időre van szükség. “Ha Paks2 megépül és a naperőmű fejlesztési program megvalósul, akkor 2030-ra energiaellátásunk 90 százaléka Co2-mentes lesz, ezzel pedig elsők lehetünk Európában. A baloldal mindig gúnyoskodik, mikor azt mondom, hogy Magyarország már most klímabajnok, de tíz év múlva elsők lehetünk” – ismertette Orbán. A gáz kapcsán hangsúlyozta, hogy valamennyi gázkitermeléssel rendelkezünk, de szükségünk van az orosz gázra. “Akármi is történik Ukrajnában, hazánkban akkor is biztosított a gázellátás, hiszen a szállítási útvonal elkerüli az országot.” – tette hozzá.

Magyarországon is lehet majd Szputnyik vakcinát gyártani? – tette fel a kérdést a műsorvezető. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott a kormányfő, hogy az év végére megvalósulhat a debreceni oltóanyaggyárban a Szputnyik vakcina gyártása, bár ez jogilag egyáltalán nem könnyű dolog. “Ha a helyzet továbbra is így marad, akkor tudunk majd az oroszokkal Szputnyikot gyártani, és ennek egy részét el tudjuk adni külföldre” – ismertette Orbán Viktor. A kormányfő közölte az unió jelenleg azt nézi, hogy milyen európai gyártóhálózatot lehet felépíteni, és ebbe a hálózatba akár Debrecen is belekerülhet. 

Orbán Viktor szólt arról is, hogy Brüsszel mindent elkövet a jogainak a kiterjesztésében addig, amíg ezt a tagállamok hagyják. “Brüsszel egy liberális birodalmat akar, és el akarnak minél több jogot venni a tagállamoktól. Ha pedig nem módosítjuk a törvényeket, akkor nem kapunk pénzt sem” – világított rá a miniszterelnök.

A kormányfő úgy véli, hogy egy sikertörténet van Magyarországon, hiszen például a 25 év alattiaknak adómentességet biztosítanak, a nyugdíjasok megkapják a 13. havi nyugdíjat, de ahogy fogalmazott: a családtámogatási rendszer is párját ritkítja Európában. “Persze mindent lehet jobban csinálni, de hazánkban mindenki mehet egy lépést előre, ami egy nagy teljesítmény, amire büszkék akarunk lenni. Ehhez képest jönnek újságírók, akik hamis, valótlan dolgokat állítanak. De Brüsszelben, vagy akár Oroszországban is a tények számítanak és a jogaink. Magyarország érdekeit nem lehet mellőzni és átlépni, ahogy Lengyelországét sem” – hangsúlyozta Orbán.

“Mindenki látja, hogy nő a nemzeti vagyon és épül az ország, olyan dolgokat tudunk felmutatni, amit korábban más sosem. Ha igaz volna amit a baloldal állít, akkor nem ezek a számok rajzolódnának ki, ezek önmagukban is cáfolják a baloldal állításait. Persze baj mindig van, észnél is kell lenni, de Magyarország előre megy, a korrupcióval terhelt országok azonban hátra szoktak menni” – tette hozzá.

A műsor végén a koronavírus került szóba. A miniszterelnök kiemelte, hogy ugyan nem érdemes még pezsgőt bontani, de rendkívül jó a helyzet, Európa szerte javulnak a járványadatok, ezért is döntöttek úgy, hogy a korábban hozott intézkedéseken lazítanak, így májusig két oltással is érvényesek lesznek az oltási igazolványok – zárta szavait a miniszterelnök.

Kapcsolódó témák: #gáz | #gazdaság | #Járványhelyzet | #Oroszország |