Hirdetés

Május 1-ig két oltással is érvényes lesz az oltási igazolvány

Fotó: Gulyás Gergely Facebook oldala
Győr+
2022.02.03. 07:02

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő sajtótájékoztatót tartott.

Hirdetés

Gulyás Gergely miniszter azzal kezdte a sajtótájékoztatót, hogy a kormány áttekintette a vírushelyzetet. Jelenleg az ötödik hullám csúcsán vagyunk, vagy legalábbis annak közelében. Gulyás azt is elmondta, hogy egyes szakértők véleménye szerint az ötödik hullám elvonulása gyors lehet.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a kormány miután megvizsgálta az Európai Unióban bevezetett korlátozásokat az oltási igazolvánnyal kapcsolatban, és azt tapasztalta, hogy számottevő szigorítást nem vezettek be, így azt a döntést hozta, hogy két oltással az oltási igazolványok május 1-ig érvényesek lesznek. Az uniós szabályozás 270 napban határozza meg az oltási igazolványok érvényességét.

Hirdetés

Gulyás Gergely azzal folytatta, hogy továbbra is az az álláspont és kérés, hogy mindenki oltassa be magát, mert a fertőzés súlyos tünetei ellen véd a vakcina. A vakcinakészlet az országban több, mint megnyugtató: „nyugati és keleti vakcinákból 8 millió feletti adagban áll rendelkezésre” – emelte ki.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő hozzátette, hogy hazánk részt vesz abban a beszerzésben, amit az Európai Bizottság indított a magas kockázatú betegek érdekében. Ez azt jelenti, hogy 50 ezer kezelésnek megfelelő Paxlovid gyógyszert szerez be Magyarország.

A koronavírus témája után a miniszter áttért a gázkérdésre, amelyről szólva elmondta: az orosz kapcsolatok nem függetleníthetők a hazai energiabiztonságtól. A magyar kormányfő és az orosz elnök az egyeztetés során abban maradt, hogy az orosz fél pozitívan áll az egymilliárd köbméteres plusz szállításra. Gulyás hangsúlyozta, hogy „ha nincs orosz gáz, akkor rezsicsökkentés sincs“.

A februári lépések végrehajtását is áttekintette a kormány a kormányülésen, erről is beszélt Gulyás: 2021-ben közel 7 százalékos növekedés volt, amire korábban még sohasem volt példa.

Hangsúlyozta, hogy a „baloldal elvette, míg most visszaadják a 13. havi nyugdíjat, a gyermekesek visszakapják a tavaly befizetett adójukat, a 25 éven aluliaknak nem kell szja-t fizetnie” – ismertette a miniszter. Kiemelte, hogy a megemelt béreket is ebben a hónapban fizetik ki. Arra is kitért, hogy 2022-ben nem lesz nagyobb a hiány 5 százaléknál.

Az elmúlt napok szeles időjárásával kapcsolatban elhangzott, hogy jelenleg a viharkárok konkrét felmérése zajlik. Gulyás Gergely elmondta, hogy a „kormány plusz forrásokat hoz létre a károsultak érdekében”. A károk valós mértéke a jövő hét elején derül ki, a kifizetések pedig ezt követően, néhány héten belül megtörténnek. Kiemelte, hogy „vélhetően többmilliárdos kárigénnyel kell szembesülni.

A kormányinfó tájákoztató része eddig tartott, az újságírói kérdések következtek.

A keleti vakcinákkal kapcsolatban érkező kérdésre a miniszter a következő választ adta: A kormány mindent megtett, hogy a keleti oltóanyagokat elfogadják az Unióban, de egyes államok külön szabályokat állapítanak meg. Elmondta: a kormány többször lépett abban az ügyben, hogy ne jelentsenek utazási nehézségeket a keleti vakcinák de nem sikerült áttörést elérni. Gulyás Gergely kiemelte: „Az unió számára fontosabbak az üzleti érdekek, mint a polgárok képviselete.”

Szintén kérdés érkezett a pedagógusok sztrájkjával kapcsolatban, amelyre Gulyás Gergely azt válaszolta: a pedagógusok igénye jogos a magasabb fizetésre. Viszont kijelentette: „egy politikai sztrájkról van szó, amely törvénytelen volt, hiszen jogerős döntés nem született.

Az ukrajnai bizonytalan helyzettel kapcsolatban is kapott kérdést a miniszter, amelyre azt válaszolta, „a legfőbb cél az, hogy ne legyen háború és Ukrajna területi integritása megmaradjon.” Tudomása szerint hazánkba érkező külföldi katonákról nincs szó. Egy később érkező kérdésre az is hangsúlyozta: ”Magyarország NATO-tagsága megkérdőjelezhetetlen!”

Új jelenség a baloldalon az, hogy emberi méltóságot sértő megjegyzéseket tesznek. „Jóérzésű ember nem mondhat bántó megjegyzéseket a vidéki emberekről! – jelentette ki a miniszter, szintén újságírói kérdésre.  

A rezsicsökkentéssel kapcsolatban is érkezett kérdés, amelyre válaszolva elhangzott: „Évente félmillió forintos plusz terhet jelentene a rezsicsökkentés megszüntetése.”

A sajtó részéről érkezett szintén az a felvetés, hogy mit gondol a következőről a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere egy hasonlatban korábban azt mondta: belefér, ha valaki belepisil a szenteltvíz-tartóba. Gulyás erre reagálva hangsúlyozta: „Jó lenne, ha kellő önuralmat tanúsítana a főpolgármester, de írjuk a javára, hogy legalább így vagy úgy, de bocsánatot kért.”

Völner Pál ügye is előkerült, amellyel kapcsolatban Gulyás Gergely summázva azt a választ adta: „A gyanúsítás alapján egy egyedi bűnelkövetés volt Völner Pál ügye.” Egy másik újságírói kérdés is elhangzott a téméval kapcsolatban, amelyre Gulyás elmondta: folyamatban van egy büntetőeljárás Völner Pál ellen, és erre egy miniszternek semmilyen ráhatása nincsen.Teljesen illetéktelen vagyok ebben a kérdésben, mivel az ügyészség nem tartozik a kormány irányítása alá” – jelentette ki.

A helyreállítási alap is szóba került egy kérdésben, amelyre válaszolva a miniszter elmondta: továbbra is tárgyalnak róla, ám Brüsszel a választási kampányban ilyet nem fog aláírni.

A magyar választások tisztasága is előkerült, erre azt reagálta: meghívták az EBESZ-t, és minden megfigyelőt örömmel várnak. 

A migráció kérdése sem marad el, ezzel kapcsolatban a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, ha szükség van rá, akkor készek arra, hogy nagyobb erőkkel vegyenek részt a határvédelemben. Elhangzott, hogy tovább nőhet a migrációs nyomás az előttünk álló időszakban.

A kérdések és válaszok sorából az is kiderült, hogy „február 12-től a kormányzati munka helyébe a kampány lép.” Arra a kérdésre, hogy lesz-e miniszterelnök-jelölti vita, Gulyás Gergely azt mondta: sok értelmét nem látja annak, hogy valaki Márki-Zay Péterrel vitázzon.

Az utolsó kérdés az egészségügyi fejlesztésekkel kapcsolatban érkezett, melyre válaszolva Gulyás Gergely elmondta: kész terveik vannak az egészségügyi fejlesztésekről, mivel a helyreállítási alapban is 300 milliárd forint van. Hangsúlyozta: „Mi ellenezzük az egészségügy privatizációját, és a magánosítást, amit Márki-Zay Péter vázolt fel.”

A mai kormányinfó 8.30-kor véget ért.

Kapcsolódó témák: #kormányinfó | #Magyar Kormány |
likeold
a fb oldalunkat