Orbán: Magyarország nem hagyja magát!

Győr+ Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda
2023.01.13. 07:33

Idén először látogatott a Kossuth Rádió stúdiójába Orbán Viktor. A miniszterelnök a Jó reggelt Magyarország! című műsorban a csütörtök esti rendőrgyilkosságról beszélt elsőként, majd az aktuális gazdasági nehézségekről, kihívásokról szólt, és arról, hogy Magyarország aktívan reagál a veszélyekre 2023-ban is.

Hirdetés

A csütörtök éjszakai rendőrgyilkosságról beszélt elsőként Orbán Viktor. “Együttérzésünket fejezzük ki, meg kell becsülni a rendőreinket, gondoskodni fogunk az elhunyt rendőr családjáról” – fogalmazott meghatottan a miniszterelnök, aki elmondta, sokkhatás alatt van mindenki, hisz ez nem mindennapi eset. Orbán Viktor elmondta: sajnos egy bűncselekmény kell, hogy emlékeztessen bennünket arra, hogy biztonságban élünk.

Sok szempontból nehéz volt a 2022-es esztendő, számos kihívást adva Magyarországnak is. Ennek kapcsán azt mondta a miniszterelnök, hogy a tavalyi év jól jelzi, hogy valami megváltozott a világban, és beléptünk a veszélyek korába. A pandémia lefutott másfél év után, de aztán jött az elhúzódó háború, az energiaválság, határainkon folyamatosan nő a migrációs nyomás. 2022 volt az-az év amikor mi európaiak beléptünk a veszélyek korába” – hangsúlyozta még egyszer a kormányfő.

A miniszterelnök úgy véli azt kell először tisztázni, hogyan viszonyulunk a veszélyhelyzetre. Vannak országok, amelyek Orbán szerint megdermednek, szerinte azonban aktívan kell reagálni a válságra. “Magyarország nem hagyja magát, Magyarország az összes veszélyre aktívan reagált! Védelmi vonalakat állítunk fel!” A kormányfő hozzátette, hogy igaz, hogy az energiaválság miatt magas gázárat kell fizetnünk, de a rezsivédelmi alappal szeretnék megvédeni a családokat. “Ez egy veszélyre adott tevékeny válasz! Azt várom, hogy 2023-ban is ezzel a hozzáállással kezeljük a bajokat!” Kiemelte, hogy a rezsivédelemmel minden család havonta több mint 180 ezer forintot spórol meg.

A szankciós helyzetről azt mondta a kormányfő, hogy valakinek azt kellene mondania, hogy ezt elszúrtuk. “Ha megszűnnének a szankciók, akkor az infláció megfeleződne. Brüsszelben a nagy államok véleményét nem tudom megfordítani, így csak fékezni tudom a kártételt. Az európai emberek kárvallotjai ennek a szankciós politikának és a háborúnak” – tette hozzá.

Az Erasmus programok körül felmerült problémákról Orbán elmondta, hogy a magyar diákok semmilyen kárt nem fognak elszenvedni. “Nyugodtan készüljön mindenki úgy, ahogy eddig is készült. Nem nyaralni járnak a fiatalok, hanem tanulni mennek, nemzeti érdek, hogy okos diákjaink legyenek, a fiatalok tehetségében rejlő erőforrásról nem mondunk le!” – árulta el a miniszterelnök.

“Ha munka van akkor minden van! – erre épül a politikai hitvallásom és a gazdaság. Több mint 1 millióan többen dolgoznak most, mint a baloldali kormányok idején – emelte ki a műsorban a kormányfő. Hozzátette, hogy a hazánkba érkező beruházások soha nem voltak ilyen magasak, mint 2022-ben. “A 23-as év legfontosabb teendői közé is azt sorolom, hogy védjük meg a magyar munkahelyeket!”

“A kormány ambiciózus, vannak ugyan hibák, de azzal soha nem vádolták a magyar kormányt, hogy lusta lenne. Az a dolgunk, hogy bizonyítsuk, hogy komoly dolgokra vagyunk képesek, ezért szoktam azt mondani, hogy miközben válságkezeléssel kell foglalkoznunk, az ambiciózus terveinket sem adhatjuk fel– mutatott rá Orbán. Kiemelte, hogy Magyarországnak növekednie kell 2023-ban is.

Hirdetés