Kormányinfó: a kormány kifizeti a jövő évi Erasmus ösztöndíjakat!

Győr+ Fotó: MTI/Balogh Zoltán
2023.01.12. 09:28

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő január 12-én, 10:00-kor Kormányinfó sajtótájékoztatót tart. Kövesse nálunk élőben!

Hirdetés

Csütörtökön 10:10 perckor kezdetét vette az év első Kormányinfója, ahol Gulyás Gergely az első kormányülés egyik legfontosabb intézkedéséről számolt be elsőként. Döntően a költségvetésről tárgyaltunk, de az Erasmus ösztöndíjak kapcsán vita alakult ki így ezzel is foglalkozott a kormány. A kormány álláspontja egyértelmű, vagyis, hogy ez a döntés elfogadhatatlan és tűrhetetlen. Amikor Brüsszellel megállapodtunk, akkor ennek megfelelően módosítottuk az összeférhetetlenségi szabályokat, úgy jártunk el, ahogy azt Brüsszel kérte. Navracsics Tibor egyeztetni fog, szeretnénk azt hinni, hogy félreértésről van szó. Ha nem lenne megoldás, akkor a kormány az Erasmus ösztöndíjak költségét kifizeti! A jövő évi Erasmus díjakra vonatkozik ez a döntés. Ha nem vezetnek a tárgyalások eredményre, akkor Magyarország kormánya pert fog indítani!” – hangsúlyozta Gulyás Gergely. Hozzátette a bizottság nem adott választ arra, miért teszi azt, amit tesz! A sajtótájékoztatón a miniszter kiemelte azt is, hogy a legnagyobb jóhiszeműséggel tárgyaltak a bizottsággal, ők kértek egy szöveget, amit be kellett illeszteni az összeférhetetlenségi szabályokba. “Mi ezt megtettük” – erősítette meg Gulyás.

Néhány adatot is vázolt a miniszter a modellváltó egyetemekkel kapcsolatban. Nemzetközi adatbázisokból idézett Gulyás Gergely. Eszerint a tudományos teljesítménye a hallgatóknak egyértelműen nőtt az egyetemi modellváltásnak köszönhetően. “A magyar egyetemek a nemzetközi rangsorosokban is előreléptek, 11 intézmény szerepel a legjobb 500-ban. 2023-ban a magyar felsőoktatás működési ráfordítása a 2020-as duplája lett” – emelte ki beszédében a miniszter.

Az egyetemeket érintő probléma után a költségvetésről, a magyar gazdaságról szólt Gulyás. “A kormány áttekintette a költségvetést, a jövő héten benyújtják a módosítást, és márciusban az Országgyűlés el tudja fogadni azt” – mondta. A miniszter kiemelte, hogy sikerült 2022-ben csökkenteni a költségvetési hiányt és az államadósságot, 2022 első tíz hónapjában a reálbérek 4,3 százalékkal nőttek. 2022-ben foglalkoztatottsági rekordot ért el Magyarország, és a forint árfolyamát is sikerült stabilizálni. 

Gulyás Gergely a sajtótájékoztatón szólt arról is, hogy a közeljövőben is a rezsivédelem lesz a fókuszban, hiszen most minden magyar család 181 ezer forintot spórol havi szinten a rezsivédelmen. De emellett fontos, hogy az ország elkerülje a recessziót és tovább emelkedjenek a nyugdíjak és a reálbérek. “1,5 százalékos növekedéssel számol a 2023-as költségvetés, így jó esély van arra, hogy a recessziót elkerüljük. 3,9 százalékos lehet a hiány 2023-ban, és az államadósság is tovább csökkenhet. A családtámogatások bővülnek, mivel a 30 év alatti nők esetében a gyermekvállalás szja-mentességgel jár majd– emelte ki a miniszter.

Újságírói kérdésre reagálva a háborúval kapcsolatban Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy Magyarország fegyverszállításokban nem vesz részt, mivel így tudjuk megóvni a 100 ezres kárpátaljai magyarságot. “Ha ebben a háborúban NATO-tagállamok belesodródnak, akkor abból világháború lesz, és ezt mindenki el akarja kerülni” – mutatott rá a miniszter.

Ugyancsak kérdésre válaszolva Szentkirályi Alexandra elmondta, hogy a hét második felében ismertetik a szankciós konzultáció eredményét.

Európában a déli határokon nagyon nagy a migrációs nyomás, ezért is jött létre a határvadászrendszer – ezt már Gulyás Gergely mondta. Hozzátette: bízik benne, hogy Szlovénia és Horvátország meg tudja védeni a határait.

Egy másik újságíró kérdés kapcsán kiderült, hogy április 30-ig marad az élelmiszerárstop a meglévő termékekre. 

Gulyás Gergely ismertette a Kormányinfón azt is, hogy július 1-től lesz egészségügyi szakdolgozói béremelés, majd pedig jövő év március 1-jén. Mindez 40 százalékot meghaladó béremelést jelent.

11:55-kor véget ért az év első Kormányinfója.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #kormányinfó |