Hirdetés
Jó reggelt Magyarország!

Orbán: infláció van, nem ülhetünk ölbe tett kézzel!

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Győr+
2022.01.28. 07:33

A koronavírusról, a kormányzati döntésekről, a magyar gazdaság teljesítményéről, de oroszországi útjáról is beszélt a Kossuth Rádió reggeli műsorában a miniszterelnök.

Hirdetés

A múlt heti oltási akció rekordot döntött, ám a járványkezelést továbbra is támadja a baloldal – kezdte felvezetőjét a műsorvezető, melyre azonnal reagált Orbán Viktor. “Nehéz szakma a mienk, mégiscsak közfigyelem irányul ránk, az embereknek pedig vannak gondolataik amiket szeretnének elmondani, ám van, hogy ezt nem jól teszik. Mindig lehet mindent jobban csinálni, ez adja a létjogosultságát a mindenkori ellenzéknek. De ha túl messzire megy a támadásban, a közönségességben, akkor a nép, az egész nemzet ellen tesz – hangsúlyozta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a baloldal a kijelentéseivel nehezíti a járvány elleni védekezést.

Orbán Viktor kiemelte, hogy most lesz két éve, hogy az operatív törzs létrejött. Mint mondta: ott felelősségteljes komoly munka folyik, jószándékú szakemberek részvételével, akik erejüket megfeszítve dolgoznak azért, hogy megmentsék az emberéleteket. “Ők nem azt érdemlik, hogy támadják őket, úgy ahogy az orvosok, az ápolók sem azt érdemlik. Együttműködésre volna szükség” – tette hozzá a kormányfő.

Hirdetés

A vakcinák kapcsán a műsorban kiderült, hogy a napokban 200 ezer AstraZenecát küld Magyarország Szudánnak. “A kiindulópont a magyar emberek biztonsága, minden döntésünket ez befolyásolja, így mindig kell annyi oltásnak és tartaléknak lennie, ami elegendő a magyar állampolgároknak. Ugyanakkor ráhagyással dolgozunk, így ezek a készletek elvesztik a szavatosságukat, így jobb ha odaadjuk valakinek, akinek szüksége van rá, mintsem, hogy kidobnánk. A lejárati időhöz közeli vakcinákat rendelkezésre bocsájtjuk, ha lehet ingyen, így segítve másokat” – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a vakcinákat gyárakban gyártják, és a gyáraknak tulajdonosai vannak, akik profitot szeretnének elérni. Mint mondta: a gyógyszergyárak nagyon fontosak, de nem szolgáltathatjuk ki magunkat ilyen gyáraknak.

Az élelmiszerárstop bírálása kapcsán Orbán úgy fogalmazott, hogy normál esetben a kormánynak nem kell beavatkozni az árak alakulásába. De sajnos vannak rendkívüli helyzetek amikor a kormánynak be kell avatkozni, hiszen a felmerült problémát a gazdaság szereplői nem tudják megoldani. Egész Európában infláció van, nem ülhetünk ölbe tett kézzel. Meg kell védeni az embereket. Az ellenzék okoskodhat, de mindnyájuknak, így a nyugdíjasnak, a gyermekes családnak is be kell mennie a boltba és ki kell fizetnie a termékek árát” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Orbán úgy látja, hogy az energiaárak növekedése miatt ugrottak meg az árak. Kiemelte: Brüsszelnek az energiaárakra vonatkozó politikája megbukott. “A klímavédelmet nem a magas energiaárakkal kell kikényszeríteni, ez a klímapolitika zsákutcába jutott. Ennek az eredménye lett a magas infláció. Brüsszel azonban tovább akarja emelni az árakat. Persze a pazarlás sosem jó, de Magyarországon szó sincs pazarlásról” – ismertette. A műsorban elhangzott, hogy a rezsicsökkentést is támadják, de például Spanyolország és Franciaország is most vezeti be ezt az intézkedést.

A miniszterelnök rövid értékelést is tartott az elmúlt több mint egy évtized kapcsán. Szerinte, az elmúlt 12 évben hazánkban sok minden épült fel, például felépült egy stabil, politikai rendszer. “Felépítettünk egy gazdasági rendszert, amely, ha a számokat nézzük, akkor működik, a magyar gazdaság szereplői egyre erősebbek. Kiépítettünk ezzel összefüggésben egy új adó- és bérrendszert. A minimálbér magasabb mint a baloldal idején az átlagbér volt. A családtámogatási rendszernek egymáshoz illesztve építettük fel az elemeit. Mindenhol elmondják, hogy arányosan Magyarország költi a legtöbbet családtámogatásra Európa szerte. Ha megkapjuk továbbra is a bizalmat, ez további elemekkel fog bővülni” – fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: “Az a meggyőződésünk, hogy ha nincs gyermek, akkor nincs jövő, sem a családnak, sem Magyarországnak. Nekünk felelősségünk van, nemcsak magunkért, Magyarországért is.

A témával kapcsolatban Orbán hozzátette: olyan körülményeket szeretnének teremteni, melyben az emberek mernek gyereket vállalni. Nem akarunk bevándorló ország lenni, inkább levágom a kezem, minthogy azt beleírjam a kormányprogramba, mint Németország, miszerint ők bevándorló ország” – fogalmazott élesen a miniszterelnök.

A Jó reggelt Magyarország! című műsorban elhangzott továbbá, hogy 2021-ben a magyar gazdaság remekül teljesített. Bár a covid meggyötörte az országot, ám a járvány hátterében egy dinamikus, sikeres év jött létre a gazdaságban, 6% feletti növekedés volt tapasztalható. Orbán Viktor elmondta, hogy mindig is vissza akarták adni a baloldali kormány által elvett 13. havi nyugdíjat. “Ugyanígy gondolkoztunk a személyi jövedelemadó visszaadásáról és a családok segítéséről” – tette hozzá.

A műsor végén kiderült, hogy a kormányfő hamarosan Spanyolországba, majd Oroszországba utazik. “Szeretném növelni a magyar-orosz gázmegállapodásban szereplő gázmennyiséget az ország biztonsága érdekében” – árulta el Orbán.

“Magyarország a béke mellett érdekelt a mostani biztonsági helyzetben” – tette hozzá. Folyamatosan egyeztetek a szövetségesekkel, és úgy megyek Moszkvába” – zárta szavait a miniszterelnök.

Kapcsolódó témák: #gazdaság | #infláció | #koronavírus | #rezsicsökkentés |
likeold
a fb oldalunkat